Updates, Live

Monday, July 03, 2006

Dan Romascanu - Syriana - tema interesanta, format gresit

Syriana
Dan Romascanu:
Syriana este un thriller politic care abordeaza o categorie de teme extrem de relevante pentru lumea contemporana - comertul cu petrol, politica marilor companii americane inclusiv coruptia din spatele manevrelor de achizitie si contopire, manipularea regimurilor arabe, terorismul. Inspirat dintr-o carte de Robert Baer si regizat de Stephen Gaghan, scenaristul lui Traffic, alt film sa-l numesc semi-docu-drama despre lumea traficului de droguri si a luptei anti-drog, Syriana are o pozitie politica clara critica la adresa politicii petrolului dusa de corporatiile si guvernele americane in colaborare cu regimurile arabe 'prietene'. Poti fi de acord sau nu cu politica filmului, nu poti nega ca este o tema importanta pentru viata fiecaruia dintre noi, si un subiect minunat pentru un thriller politic.

Din pacate rezultatul nu este si un film bun. Fara a fi un esec, Syriana greseste incercand sa spuna si sa aduca pe ecran prea mult. Cel putin patru fire de actiune complexa se deruleaza in paralel, si se intalnesc si devin semnificative unul pentru celalalt numai in final. Fiecare ar fi putut fi subiectul unui film separat, si poate ar fi fost mai bine. Asa, cu toate ca sunt un fan al genului, m-am pierdut destul de repede in meandrele actiunii, mi-a fost greu sa urmaresc multidinea de personaje si sa le inteleg motivatiile. Cu exceptia a catorva scene puternice ca rapirea in Beirut a personajului jucat de Clooney, si a jocului eficient a unor actori de talia lui Clooney, Plummer sau Damon, filmul scade in intensitate dupa prima jumatate de ora si cand finalul soseste la sfarsitul a doua ore de vizionare este aproape prea tarziu.

Syriana pare sa fi gresit formatul. Complexitatea temelor abordate era poate mai potrivita unui serial de tipul 24 dar nu lucreaza bine aici. Tezismul autorilor este bine camuflat de jocul actorilor, dar dintre filmele recente din aceeasi categorie, Lord of War de exemplu cu Nicholas Cage mi s-a parut mult mai concentrat si si-a atins mai bine tinta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home