Updates, Live

Wednesday, September 27, 2006

Dan Romascanu - Film : Memoirs of a Geisha - US, 2005

Ziyi Zhang in Memoirs of a Geisha
Vizual si auditiv Memoirs of a Geisha este unul dintre cele mai reusite filme pe care le-am vazut in ultima vreme. Regizorul Rob Marshall (cel care a ecranizat musical-ul Chicago), Dion Beebe (Chicago, Collateral) este responsabil cu cinematografia, iar John Williams este autorul partiturii interpretate de artisti ca Yo Yo Ma si Yitzhak Perlman. 150 de minute de vizionare trec intr-un regal pentru ochi si ureche, dar ce facem cu inima si creierul in acest timp?
Daca privim filmul ca pe o poveste de dragoste, cred ca este destul de reusit. Nu sunt genul celor care umezesc batiste in timpul vizionarii unui film, si totusi povestea fetei de pescari fortata in aceasta forma de prostitutie sofisticata care este viata de geisha si care isi gaseste justificarea morala in dorinta de a se apropria de lumea celui de care se indragostise intr-o fulgerare a pre-adolescentei, poveste intinsa peste decenii si razboaie, este clara, sincera si emotionanta.
Mult mai problematica este perspectiva istorica si cometariul sau mai bine zis lipsa de cometariu social. Abordand societatea japoneza din perspectiva hollywoodiana, ecranizarea cartii lui Arthur Golden nu numai ca nu arunca nici o privire critica asupra conditiei sociale a eroinei principale si a celor care o inconjoara, dar mai mult, pare sa ambaleze fenomenul geishelor intr-o atmosfera de nostalgie si justificare a trecutului imperial japonez, perceput ca rafinat si contrastat in ultima parte a filmului cu barbaria vulgara a ocupantilor americani. Nu stiu cit de autentica este redarea istorica si nu stiu cit de verosimila este cultural Japonia adusa pe ecran in acest film, poate cei mai familiari cu tara si istoria japoneza pot comenta, dar mie antagonismul cultural prezentat pe ecran mi s-a parut simplificator la exces, mult mai rudimentar decit in Ultimul samurai.
De partea pozitiva a balantei cred ca trebuie plasat si jocul absolut superb al citorva actori, incepind cu cele doua actrite care o incarneaza pe eroina principala la varsta copilariei si maturitatii Suzuka Ohgo si Ziyi Zhang, Michelle Yeoh, Li Gong si Ken Watanabe, figura mai cunoscuta publicului occidental. S-a comentat foarte mult distribuirea unor actrite ne-japoneze in citeva din rolurile principale, cred ca pe linia conventiei hollywoodiene ele isi joaca excelent rolurile. Altfel, nu cred ca am progresat prea mult cu acest film (si cu cartea care l-a inspirat) in intelegerea lumii japoneze suntem tot cam pe linia exostismului de gen Cio-Cio San prezentat insa cu mijloacele de expresie ale perioadei noastre.

Dan Romascanu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home