Updates, Live

Tuesday, October 31, 2006

Dan Romascanu: Bob Dylan - Modern Times

Bob Dylan - Modern Times
Am vrut sa scriu de mai multa vreme despre Modern Times pe care l-am cumparat la aparitie si pe care il tot ascult de vreo doua luni dar nu am avut ragazul. Criticii discuta daca este vorba despre un disc genial, sau despre inca un pas al lui Dylan pe panta inevitabilului declin. Cred ca adevarul este undeva la mijloc, Dylan mai are inca sclipiri de geniu, dar s-au cam acumulat si manierismele si automatismele profesionale si nu mai permit aceeasi traire muzicala proaspata ca acum 30-40 de ani.
Mi-a placut Ain't Talkin' - de fapt acest cantec care inchide discul si cel care il deschide, Thunder On The Mountain - ajutat si de o orchestratie ce aminteste zilele de aur ale lui Band, mi se par cele doua piese care vor supravietui si se vor alatura poate colectiilor de aur ale lui Dylan ce vor supravietui timpurilor. Dylan prelucreaza in acest album multe materiale si influente de blues si folk, care par a strabate de la nord (Chicago) spre sud (New Orleans) tot centrul Americii continentale, trecand - cum nu - prin Memphis. Problema este ca Dylan pare azi mai bun muzician cand prelucreaza, iar atunci cand este original nici vocea si nici inconstienta tineretii rebele nu mai sunt acolo pentru a se transmite in fiorul artistic. Si asa se face ca o prelucrare de standard ca Rollin' and Tumblin' suna mai bine decit Workingman's Blues #2 care incearca sa readuca ceva din suflul lui Dylan al anilor 60.
Dylan este inca printre noi, avanseaza alaturi de noi pe pantele suitoare si coboratoare si va face parte intotdeauna din peisajul nostru cultural. Alaturi de Clapton are si avem sansa ca el sa fi
supravietuit fizic lui Hendrix, Lennon si Janis Joplin, si artistic lui Joan Baez, Donovan sau chiar Santana. Sa ne bucuram de ceea ce traieste si creaza si sa punem cele mai bune piese ale lui - si sunt cateva din acestea si pe acest ultim CD - pe rafturile alese ale discotecilor noastre sufletesti.

Dan Romascanu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home