Updates, Live

Tuesday, September 25, 2007

Dan Romascanu - Film: Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii - Romania (2006)

Afisul filmuluiMarturisesc ca il mai visez pe Ceausescu. Fantoma lui nu imi mai bantuie cosmarurule cu aceeasi regularitate ca acum treizeci de ani, dar din an in paste sau din mai multi ani in paste dictatorul mai revine in miez de noapte, iar vocea sa rostindu-si discursurile istorice imi mai rasuna si azi in minte. De aceea pentru mine si probabil pentru multi dintre cei care au trait ultimii ani de dictatura comunista in Romania peisajul descris in filmul de debut al lui Catalin Mitulescu este dureros de familiar. O lume paupera si cenusie, dominata de minciuna, de frica care otravea relatiile dintre prieteni si vecini, de imnuri patriotarde cu versuri schioape cantate in scoli si de figura dictatorului dominand nu numai ecranele si peretii ci chiar si visele.

Filmul descrie ultimul an al dictaturii prin prisma vietii unei familii de la marginea Bucurestilor. Toti par sa doreasca sa fuga din realitatea in care traiesc. Adolescentii incorsetati in uniforme par neinteresati sa-si traiasca varsta si singura lor aspiratie adevarata este de a trece granita spre vest, cu riscul vietii si libertatii lor si a parintilor. Cei mai in varsta se lupta cu lipsurile de zi cu zi, incearca sa-si evite vecinii turnatori si se refugiaza in glume si imitari ale ticurilor verbale ale dictatorului. Cei mai indrazneti par a fi cei mici, si singurul care se gandeste la o actiune reala care ar putea schimba ceva este praslea familiei care la vreo opt ani viseaza sa foloseasca ocazia de a prezenta flori 'conducatorului' pentru a-l ucide. Idee geniala pentru un film, idee care a atras de altfel si atentia unui Scorsese care a coprodus filmul, din pacate cam uitata pe drum, sau in orice caz nefolosita in mod consistent.

Modul de tratare al subiectului este intentionat minor. Povestea adolescentei eroinei principale si a copilariei fratelui ei sunt redate cu grija fata de amanunt, intr-un stil aproape documentar. Ar parea ca preocuparea principala a regizorului a fost sa prinda pe pelicula aceasta lume astazi disparuta, negata si uitata, uitata neintentionat si intentionat de cei care am trait in Romania acelor ani, caci amintirile lipsurilor acelei perioade si a compromisurilor de tot felul necesare supravietuirii sunt dintre cele pe care multi dintre noi am vrut sa le uitam sau chiar le-am uitat continundu-ne viata si punand perioada in spatele nostru. Daca va trebui sa povestim candva in viitor unei audiente incredule ce a insemnat viata de zi cu zi in Romania celei de a doua jumatati a deceniului noua, filmul acesta va putea fi folosit ca o buna exemplificare.

Pretul platit pentru reusita acestei autenticitati este insa ratarea unui film care putea sa fie mai important in renasterea cinematografiei romanesti care se intampla in ultimii ani. Ramanem mai mult cu niste promisiuni si cu niste fire de actiune nu total inchegate, cum ar fi ideea copilului care doreste sa-l ucida pe dictator, sau devenirea in femeie a eroinei principale, adolescenta razvratita mai putin dispusa la compromisuri decat familia ei, jucata magistral de Doroteea Petre, pentru care sper o cariera de actrita pe masura flacarii interioare pe care i-o simt in acest film. Mai apar si Jean Constantin, recuperat intr-un rol episodic pe care il joaca eficient si cu o emotionalitate pe care nu i-o banuiam in multele comedii stupide in care l-am vazut si Mircea Diaconu, actor urias intr-un rol minor, pe care cred ca nu a vrut sa-l piarda pentru a nu rata scena tatalui care-l parodiaza pe Ceausescu.

In decembrie 1989 nu a fost sfarsitul lumii decat pentru dictatori si pentru cei apropriati lor. Filmul acesta ar putea fi numit si Un minut inainte de nasterea lumii caci viata adevarata a personajelor sale incepe dupa ce timpul povestirii a fost consumat. Sfarsitul este si el putin conventional si contribuie astfel la senzatia de usoara ratare pe care am simtit-o vazand acest film interesant, dar care ar fi putut fi mult mai semnificativ.

Dan Romascanu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home