Updates, Live

Friday, October 12, 2007

Dan Romascanu - Film: 13 Tzameti (Franta, 2005)

Afisul filmuluiGéla Babluani este un regizor georgian stabilit in Franta si avea 26 de ani cand a realizat acest film. Criticii s-au grabit sa-l compare sau sa detecteze influente din Polanski, Tarantino, Fight Club sau Deer Hunter in acest film si cam toate similitudinile sunt corecte. 13 Tzameti este un film stilat, interesant, intrigant si dur.

Eroul principal este un reparator de acoperise imigrant care cu ocazia unei lucrari ocazionale intr-un orasel undeva pe malul Atlanticului aude franturi dintr-o conversatie pe care nu ar fi trebuit sa o auda si cand proprietarul casei moare dintr-o supradoza de droguri fura un bilet de tren luandu-i locul acestuia intr-o calatorie de tren spre infern. Dupa o calatorie intr-un peisaj de Franta ploioasa filmata in alb-negru intr-un stil care nu a parut mai adecvat de pe vremea clasicilor film noire de la sfarsitul anilor '50, tanarul se gaseste angrenat ca gladiator intr-un turneu de pariuri in jurul unei rulete ruseasti in care cei care pierd isi pierd si viata, iar castigatorului i se arunca cateva faramituri de Euros si ramane cu viata ... poate. Mind-blowing s-ar spune in engleza, la propriu si la figurat.

Am vorbit despre amestecul de influente si probabil ca aici ar putea fi critica principala adusa filmului. Nimic in toata actiunea nu este suta la suta original, de parca scenaristul si regizorul Géla Babluani a cules franturi de idei din diverse directii si le-a combinat. A facut-o insa intr-un dozaj perfect si cu o mana de maestru, asa incat rezultatul pe ecran este captivant, sumbru si de un dramatism intens in ciuda aerului de usor deja-vu. Exista de fapt un element original, cel al simbolismului numerelor, dar pentru cei care au citit Loteria babiloniana a lui Borges sau Noaptea Furtunoasa a Conului Iancu nici macar aceasta nu este ceva nou.

Filmul acesta realizat in 2005 va fi poate blockbusterul anului 2008. Paradoxal? Poate, dar verosimil, caci drepturile de autor au fost cumparate de Brad Pitt si regizorul insusi lucreaza la remake. Ca in alte cazuri astept cu destul pesimism versiunea hollywoodeana transplantata, asa ca v-as recomanda mai degraba sa cautati sa vedeti aceasta bijuterie originala cu un moment inainte de glorie.

Dan Romascanu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home