Updates, Live

Monday, October 15, 2007

Dan Romascanu - Film: A Noua

A NouaRasfoind inregistrarile verii am vazut un film documentar extraordinar al francezului Pierre-Henry Salfati transmis de ARTE acum cateva saptamani despre Simfonia a 9-a a lui Beethoven. Chiar asa se intituleaza filmul, A Noua.

Cea mai interesanta tema a filmului este modul in care a fost receptata, inrolata, incorporata, adoptata, distorsionata, marsaluita, aceasta piesa muzicala de cele mai diverse regimuri politice ale lumii de-a lungul istoriei. Cu totii stim ca Rosenberg, ideologul lui Hitler facuse din Wagner si Beethoven cei doi stalpi muzicali ai ideologiei hitleriste. A Noua a fost cantata la deschiderea Olimpiadei de la Berlin in 36, criminalii de razboi si asasinii in masa cei mai abjecti ai istoriei si-au dus sotiile la concertele unde de multe ori sub bagheta lui Karajan se canta pentru Hitler Toti pe lume frati noi suntem ... , si pentru ultima data A Noua a rasunat la radioul nazist la 20 aprilie 1945, ultima zi de nastere a lui Hitler cu zece zile inainte de coborarea sa in iad.

Dar asta nu este totul. In secolul 19 A Noua a fost rebotezata Simfonia Bismarck si rededicata cancelarului prusac al Germaniei. In secolul 20 a fost difuzata in intreaga Uniune Sovietica la primele emisiuni ale postului de radio Moscova. Ian Smith a facut din ea imnul Rhodesiei rasiste, e drept cu cuvinte modificate (Rise O Voices of Rhodesia). Mao a preluat-o si transmis-o in intreaga China cu cuvinte proletare in versiune chineza si last but not least era piesa preferata a lui Alex DeLarge, personajul principal din Clockwork Orange a lui Kubrick.

Dar nu numai raii si-au asumat capodopera lui Beethoven. A Noua a fost aleasa ca imn al Europei unite (tot cu mici modificari in cuvintele lui Schiller) si a fost cantata in timp ce zidul Berlinului se prabusea in pulberea istoriei. Extraterestii ce vor descoperi candva sonda spatiala Voyager ca celalalt capat al periplului sau spre lumile unde nici un om nu a ajuns inca vor putea asculta A Noua ca simbol al muzicii celeste a pamantenilor.

Ce face din aceasta piesa extraordinara subiect de admiratie pentru dictatori si pentru luptatori pentru democratie, pentru aristocrati si pentru cei umiliti de soarta? Este desigur geniul dramatic al armoniei beethoveniene, sunt cuvintele care identifica fiecare fiinta umana ca un cetatean egal al unui univers al fratiei si mai ales personalitatea extraordinara a unui compozitor pe care il simtim pana astazi nu numai ca pe un muzician extraordinar, ci si ca pe un creator si o fiinta umana complexa, capabila sa transforme simtaminte extreme si intrebari chinuitoare intr-o muzica sublima.

Dan Romascanu

0 Comments:

Post a Comment

<< Home