Updates, Live

Saturday, March 29, 2008

Dan Romascanu - O piesa postuma a lui Hanoch Levin la Teatrul Cameri

Nu sunt un admirator al lui Hanoch Levin, si probabil ca o parte din vina este propria mea ignoranta. Am ajuns in Israel in 1984, cam pe vremea cand Levin trecuse de faza rebeliunii politice, iar mainstream-ul cultural israelian trecuse de faza de soc si incepuse sa-i adopte opera ca o parte integranta a mozaicului cultural israelian. La sfarsitul anilor 60 si in anii 70 aproape fiecare noua creatie a lui Levin, fie in genul cabaretului satiric, fie in cel al teatrului de repertoriu starnise controversa si scandal. A fost unul dintre primii artisti lucizi care in perioada post-1967 a pus in fata societatii israeliene oglinda in care personajele epocii nu doreau sa-si vada demagogia euforica si excesele militariste, a fost unul dintre primii autori si regizori (a regizat el insusi vreo 20 din cele peste 60 de piese ale sale) care nu s-a sfiit sa aduca pe scena un limbaj vizual si de text atat de socante incat nu putini dintre politicienii vremii au simtit nevoia sa incerce sa joace roluri de aparatori ai pudorii publice si sa incerce sa-l cenzureze. Cred ca as fi devenit un fan fervent al lui Levin din acea perioada, dar din pacate am pierdut-o.

Hartiti et libi (Palpiteaza-mi inima) este o piesa postuma care apartine unei alte categorii a creatiei lui Levin - sa le zicem comedii sociale sau de familie, creatii aproape atemporale sau aspatiale, in care autorul se concentreaza asupra unor personaje din viata de zi cu zi - familii si oameni singuri, vecini si amante, prieteni si intriganti. Este o lume inspirata din realitate dar si sublimata spre esenta personajelor si a relatiilor dintre ele. Levin scrisese insa in a doua jumatate a secolului 20, si probabil piesele lui Ionescu nu ii erau necunoscute, in consecinta textele sale preiau limbajul de zi cu zi si ii aplica o deformatie stereotip desueta, filtrandu-l de multe ori spre absurd. Cei care au trait in Romania anilor 70 isi amintesc poate de serialul de televiziune Iubirea e un lucru foarte mare scris de Ion Baiesu si jucat de Octavian Cotescu si Mariana Mihut - ei bine, Levin creaza o lume paralela cu multe similaritati in abordare si definirea personajelor.

Intriga se concentreaza in jurul a patru personaje. Judecatorul Lamka este indragostit naiv si fara fara speranta de cantareata Lalala (nici una dintre profesii nu este mai mult decat un titlu fara continut), care insa duce o viata mondena mult mai agitata decat se amageste nefericitul pretendent. Prietenul sau Pshoniak joaca rolul de sfatuitor si observator ceva mai lucid al situatiei, desi nici el nu este prea realizat in sentimentele sale, prinse in rutina casatoriei cu o femeie al care nume spune totul CahaCaha (AsaSiAsa). Personajele isi joca micile si marile iluzii si dezamagiri intr-un limbaj de stereotip si peltic care in momentele stralucitoare aminteste de cupletele reusite ale trioului de comici Gashashim. Sfarsitul este trist si inevitabil, nici unul dintre personaje nu scapa nici singuratatii, nici rutinei, si nici trecerii timpului.

Am de spus numai lucruri bune despre spectacolul de la Cameri regizat de Udi Ben Moshe. Intr-un decor simplu reflectand minimalismul abordarii lui Levin cei patru actori principali dau o reprezentatie exceptionala, combinand expresivitatea teatrului absurd cu comicul popular. Spectacolul are ritm, umor, substanta, nu exista aproape nici un moment de plictiseala sau repetitie. Dintre actori cei mai reusiti sunt dupa parerea mea Rami Baruch in rolul titular si Geta Munte care smulge aplauze la scena deschisa in rolul lui CahaCaha, in replici antologice despre rutina exercitiului conjugal. Cu inca cateva spectacole de aceeasi calitate s-ar putea sa intru si eu in viitor in randul fanilor lui Hanoch Levin.


Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

1 Comments:

  • Doctorul Victor Loghin mi-a atras atentia ca Tanta din 'Iubirea e un lucru foarte mare' mentionata in cronicuta mea era jucata de Coca Andronescu si nu de Mariana Muhut. Multumiri lui Victor si scuze pentru greseala.

    By Blogger Dan Romascanu, at 12:54 AM  

Post a Comment

<< Home