Updates, Live

Sunday, August 10, 2008

Dan Romascanu - Film: A fost sau n-a fost? - Corneliu Porumboiu (2006)


Sa va spun eu cum sta treaba! - aceasta fraza foarte romaneasca spusa de obicei de oameni care nu prea au habar de cum sta treaba se repeta de cateva ori in filmul lui Porumboiu. Este prologul explicatiei pe care Emanoil Piscoci, pensionarul tipic jucat de excelentul Mircea Andreescu o da ca raspuns intrebarilor centrale ale filmului - cum a inceput revolutia, si ce a declansat-o? Luminile, zice Piscoci se aprind si se sting, atunci cand senzorii detecteaza schimbarea noptii in zi sau invers Asa a pornit si revolutia care a dus la schimbarea regimului in Romania in 89, simultan in toata tara, vremea comunismului trecuse, venise timpul luminii.

Care revolutie? De fapt - a fost sau nu a fost?

Filmul se imparte in doua sectiuni distincte. In prima parte asistam la pregatirile unei dezbateri organizate la un numar nerotund de ani de la revolutie la un post local de televiziune. Personajele par coborate dintr-o lume care combina demagogia gaunoasa a eroilor lui Caragiale si aspiratia de a depasi limitele custii provinciale ale personajelor lui Sebastian. Peisajul de provincie arata putine semne ca ne-am afla in mileniul al treilea, cine a vazut 4-3-2 se va simti intr-un mediu familiar. Lumea provinciei pare sa fie supusa acelorasi limite cunoscute, si doar libertatea de a dezbate o desparte de lumea de dinainte.

Este vorba despre un film istoric sau despre un film despre prezent? Moderatorul emisiunii rosteste la un moment dat una dintre acele fraze care functie de context poate fi considerata ca foarte profunda sau foarte plata despre prezentul care nu exista fara trecut, si viitorul care nu va exista fara prezent. Dar ce fel de trecut isi revendica nesigurul prezent al filmului? In realitate trecutul este cel care este pus nu sub semnul intrebarii ci pur si simplu negat in filmul lui Porumboiu. Mediocritatea si sordiditatea prezentului sunt mostenirea directa a unui trecut de compromis, in care singura amintire revolutionara este o betie sordida a unui grup de profesori transformata cu fanfaronada in protest.

A fost sau n-a fost este un film interesant de urmarit pentru structura sa asimetrica. Daca prima parte a filmului se petrece in spatile mizere ale prezentului, a doua parte este si mai limitata spatial la studioului de televiziune in care are loc dezbaterea - si cadrul aminteste scena antologica a cinei din 4-3-2 sau camera din stepa ucrainiana in care se petrece intregul ultim film al lui Lucian Pintilie, Tertium non datum. Este genul de scenografie care da ocazia interpretilor de a lucra in profunzime, de a-si crea personajele pana la nuanta si le lasa responsabilitatea trasmiterii emotiilor si a mesajului. In filmul lui Porumboiu echipa formata din Mircea Andreescu, Teodor Corban si Ion Sapdaru creaza un triptic caragialeasc - cu momente comice de varf, dar si cu destula simpatie umana si evitand grotescul.

Filmul incepe cu stingerea luminilor orasului de provincie in zori, si cu aprinderea lor la caderea serii. Incepe sa cada si zapada, si singurul personaj cu adevarat tragic al filmului, o mama care isi pierduse fiul in decembrie 1989, si care este prezenta doar cu vocea timp de vreo jumatate de minut ii indeamna pe eroi - iesiti afara si bucurati-va de zapada, ca maine va fi din nou noroi! Deci metafora lui Piscoci functioneaza? Venise intr-adevar timpul luminii in decembrie 1989? Sau poate luminile nu se sting neaparat pentru ca un senzor sesizeaza venirea diminetii, ci pentru ca cineva de la centru apasa pe buton?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home