Updates, Live

Wednesday, December 24, 2008

Dan Romascanu - Carte: Michael Chabon - The Yidish Policemen's Union

It's a strange time to be a Jew.

Romanul politist al al lui Michael Chabon se petrece intr-o realitate istorica alternativa si intr-un timp de incercare pentru evrei. Este inceputul mileniului trei, o jumatate de secol dupa ce Israelul a pierdut razboiul de independenta din 1948.

'he Holy Land has never seemed more remote or unattainable that it does to the Jews of Sitka. It is on the far side of the planet, a wretched place ruled by men united only in their resolve to keep out all but a worn fistful of small-change Jews. For half a century, Arab strongmen and Muslim partisans, Persians and Egyptians, socialists and nationalists and monarchists, pan-Arabists and pan-Islamists, traditionalists and the Party of Ali, have all sunk their teeth into Eretz Yisrael and worried it down to bone and gristle. Jerusalem is a city of blood and slogans painted on the wall, severed heads on telephone poles. Observant Jews around the world have not abandoned their hope to dwell one day in the land of Zion. But Jews have been tossed out of the joint three times now - in 586 BCE, in 70 CE and with savage finality in 1948. It's hard even for the faithful not to feel a sense of discouragement about their chances of once again getting a foot in the door.

La fel ca si Plot against America al lui Philip Roth romanul americanului Chabon dezvolta o traiectorie alternativa a istoriei americane si evreiesti pornind de la un graunte de adevar istoric. In 1940 la inceputul celui de-al doilea razboi mondial anumite cercuri politice si evreiesti americane au incercat sa creeze un refugiu pentru evreii Europei deschizand o zona din Alaska pentru refugiatii evrei din Europa. Planul nu s-a realizat decat in cartea lui Chabon, si el urmeaza catastrofei imaginare a infrangerii in 1948. Guvernul american concesioneaza districtul Sitka din Alaska supravietuitorilor distrugerii Israelului si ai Holocaustului care creaza in tundra inghetata o alternativa rece a Israelului in care The Frozen Chosen isi pot duce viata lor dominata de o cultura cu iz de shtetl si dominata de idish in locul ebraicei umilite in infrangerea Israelului. Doar ca aceasta concesiune este temporara si actiunea cartii se desfasoara in ultimele luni ale procesului de Reversion, in care zona autonoma revine sub presiunea cercurilor patriotice americane sub suveranitate americana. Ca un fel de reintoarcere a Hong Kong-ului sub suveranitate comunista, doar ca acest proces ii pune pe cei cativa milioane de evrei in situatia de a fi din nou refugiati fara tara, pribegi spulberandu-se in cele patru colturi ale lumii.

Chabon a ajuns destul de intamplator la acest subiect. Palmaresul scriitorului nascut in capitala americana include un premiu Pulitzer pentru fictiune pentru The Amazing Adventures of Kavalier & Clay dar majoritatea scrierilor anterioare sunt romane pentru tineret. In 1997 lui Chabon ii cade in mana un ghid de conversatie idish vechi de vreo 30 de ani despre care scrie un eseu destul de neglijent in revista Harper's ironizand soarta limbii moarte si descriind alternativele (imaginare dupa el) ale folosirii unui asemenea ghid. Una dintre ele ar fi enclava atribuita doar in imaginatia fictiunii istorice de generozitatea americana evreilor refugiati ai Europei. Cand articolul trezeste polemici si pasiuni nebanuite si neintentionate de inocentul scriitor evreu american de buna credinta, se hotaraste sa adanceasca documentarea si sa scrie un roman. Rezultatul este o carte in care viziunea sumbra a unei lumi fara Israel este balansata de stilul si genul romanului de divertisment, fara a ocoli insa intrebari serioase pe plan politic si al disputelor despre identitatea evreiasca in lumea de azi.

Regiunea autonoma Sitka este un desert cum ii sta bine unei tari a evreilor dar un desert inghetat. Eroul principal Meyer Landsman este un politist descins parca din romanele lui Chandler, dar in lumea lui politistii vorbitori de idish isi numesc pistoalele sholem, vorbesc la telefoane celulare marca Shoyfer si se intalnesc dupa schimb pentru o slibovita la barul Polar Shtern. In realitatea creata la detaliu a acestei lumi imaginare, aflate la interesectia intre Chandler si Bashevis-Singer consta secretul farmecului cuceritor al prozei din The Yidish Policemen's Union. Interesul insa depaseste aspectul stilistic, caci realitatea districtului Sitka are accente politice care amintesc pregnant realitatea Israelului din desertul fierbinte. Noii imigranti sunt intampinati in Alaska cu ostilitate de populatia nativa, ceea ce rezulta intr-o coexistenta instabila marcata periodic de incidente violente. Societatea evreieasca este sfasiata de tensiune si conflicte interne intre laici si grupuri mesianice ultra-religioase. Exponentii cei mai radicali ai grupurilor militante evreiesti planuiesc intoarcerea la Sion, chiar cu pretul violentei incepute in butoiul de pulbere al Muntelui Templului.

Nu voi povesti intriga romanului, rezervand placerea lecturii fie in original, fie in traducere. Cartea a fost deja tradusa in ebraica si sper ca nici traducerea in romaneste nu se va lasa asteptata. Povestea politista nu este rea dar nu este esentialul in aceasta carte. Chabon a reusit sa depaseasca in romanul sau aparentele limite ale genului, cu o poveste de stil care va satisface si cititorii de literatura de divertisment, si pe cei care se asteapta sa descopere in carti personaje cu al caror destin se pot identifica, demonstrand ca literatura buna nu cunoaste frontiere.


Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home