Updates, Live

Thursday, December 25, 2008

Dan Romascanu - CD: The Kennedy Experience

If a musician does not reach personal and unexpected realms with his music - what the fuck is he doing? Here's something personal inspired by one of this century's most important creators este motto-ul si cam singura explicatie a lui Nigel Kennedy pe coperta CD-ului sau The Kennedy Experience. Intr-adevar muzica vorbeste mai bine decat orice explicatie, si aceasta culegere de sase piese nu este numai un omagiu, si nu preia as is muzica lui Hendrix (cine ar putea-o face?) ci pleaca de la muzica lui in explorarea unor lumi noi.

Third Stone of the Sun vine de pe Are You Experienced si este considerat unul dintre primele incercari ale lui Hendrix in genul care ani mai tarziu va fi numit fusion. Amestec de jazz, rock si dialog cu iz de science fiction. Pe discul lui Kennedy este cantecul care preia in cea mai mare masura tonalitatea lui Hendrix, ducand-o insa dincolo de limitele (si durata) originalului, cu o introducere originala, dezvoltari si contrapunct creat de preluarea rolului chitarei de catre vioara si inversarea functiei melodice a chitarei manuite de Doug Boyle.

Little Wing apare la Hendrix prima data pe Axis: Bold as Love facea parte din repertoriul obisnuit al concertelor lui Experience. Preluat in versiuni succesive de multi altii printre care Sting, Peal Jam, Derek and the Dominos, Little Wing este la Hendrix un blues aproape clasic innobilat de chitara la care Hendrix canta aici in doua stiluri diferite, acoperind doua registre complet distincte. La Kennedy cantecul capata o structura mult mai complexa. Incepe cu o introducere de chitara aproape clasica la care se aduga flautul lui Dave Heath iar cand intervine vioara dupa doua minute in cantec tonalitatea este asiatica. Tot chitara este cea care aduce melodia spre acordurile blues-ului fara a cita insa aproape de loc originalul si renuntand la cuvinte, Hendrix planand mai mult in spirit asupra piesei. Daca Little Wing apartine repertoriului de blues clasic al lui Hendrix, versiunea de blues in tonalitate orientala a lui Kennedy isi are locul in muzica fusion pe care geniul lui Hendrix a facut-o posibila.

1983... (A Merman I Should Turn to Be) de pe Electric Ladyland este unul dintre cele mai lungi si mai experimentale cantece ale lui Hendrix. Hendrix este atat de indraznet aici in experienta sa incat versiunea lui Kennedy pare o creatie contemporana celei a lui Hendrix in pofida acompaniamentului sofisticat si a prezentei instrumentatiei de muzica simfonica (Emma Black si Gerri Sutyak la violoncel). Ascultati versiunile una dupa cealalta, par a fi parte din acelasi concert si inchizand ochii vi-i puteti imagina pe Hendrix si Kennedy cantand pe aceeasi scena, efect intarit de folosirea de catre Kennedy a unor citate din alte compozitii contemporane lui Hendrix.

Drifting
On a sea of forgotten teardrops
On a lifeboat
Sailing for
Your love

Sailing home

Drifting
On a sea of old heartbreaks
On a lifeboat
Sailing for
Your love
Sailing home

Kennedy ia acest cantec intim si personal al lui Hendrix si transforma Drifting intr-o piesa aproape simfonica, cu echivalente sonore poetice si o atmosfera reflexiva.

Ritmul si temperamentul exploziv al lui Hendrix revin in Fire, una dintre piesele sale celebre, pe care nimeni dintre cei care au vazut sau ascultat inregistrarile de la Woodstock nu poate sa-l fi pierdut. Echivalentul la vioara a lui Kennedy este o demonstratie de virtuozitate violonistica acelerata spre dementa cu sonoritati care pentru urechea romaneasca nu pot sa nu aminteasca Hora Staccato.

Purple Haze inregistrat initial in 1966 si figurand pe Are You Experienced scos in 1967 este unul dintre cantecele cele mai faimoase ale lui Hendrix, daca nu cel mai cunoscut de multi. In topul 500 Greatest Songs of All Times al lui Rolling Stone se afla pe locul 17, cea mai buna pozitie a unei piese a lui Hendrix. Kennedy este absolut uluitor aici, incepe cu o introducere de oboi (Kate St. John) si continua cu un solo de vioara caruia i-as putea spune hendrixian in genialitate si tehnica, daca nu ar fi atat de creativ si original incat sa merite cu brio caracterizarea de kennedyan.

Nigel Kennedy este unul dintre mai mari violonisti si muzicieni ai timpului nostru. A spune ca Nigel apartine unui gen este cred gresit, caci desi exceleaza si este la varf si in muzica clasica, si in jazz si inca in cateva genuri, creativitatea sa transcende frontierele genurilor muzicale. Curios in permanenta, Kennedy explora permanent noi lumi muzicale, dar nu se multumeste a fi un explorator pasiv ci in fiecare gen in care intra pare ca ii imbogateste si ii extinde limitele. The Kennedy Experience este un disc vechi de zece ani, dar suna proaspat si nou de parca ar fi iesit ieri, chiar daca te afli la a douazecea auditie. Desi intitulat modest si omagial inspired by the music of Jimi Hendrix, acest CD de fapt extinde lumea muzicala si spiritul lui Hendrix dincolo de viata sa pamanteasca terminata - vai - atat de demult.

Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home