Updates, Live

Saturday, December 06, 2008

Dan Romascanu - Film: The Visitor (Thomas McCarthy - 2007)


(video creat de ThraumaTube)


Cand ajungi la imigratie pe un aeroport american coada se imparte in doua: US Citizens si Visitors - vizitatorii fiind strainii care calatoresc in America pentru diferite scopuri, cei care nu sunt cetateni sau nu au permise de munca. In filmul lui Thomas McCarthy este vorba tot despre straini, dar alt fel de straini, imigrantii ilegali. Iar vizitatorul personaj central al filmului este tocmai americanul, care ajunge sa descopere in acest film un aspect necunoscut lui si multor americani al realitatii din tara sa si de fapt sa descopere mult mai mult - o dimensiune umana a Americii de care poate nu era constient.

Profesorul de economie Walter Vale de la universitatea din Connecticut pare un personaj al cartilor lui Philip Roth. Vaduv, singur, este ingropat in rutina si plictiseala vietii sale, pastreaza distanta fata de cei din jur printr-o uscaciune pare pare sa fie un simptom al unui sarcasm retinut si antipatic. Compensatia sufleteasca pare sa si-o caute in muzica clasica si prin lectii de pian, poate si un fel de a prelungi amintirea sotiei sale care fusese pianista. Schimbarea se produce cand intr-o calatorie ocazionala in New York gaseste instalata in apartamentul sau din Village o pereche de tineri imigranti ilegali - el sirian, ea senegaleza, el percutionist, ea creatoare de bijuterii exotice de genul celor care se vand la tarabele de pe strazile marilor orase. Intalnirea va prilejui o oportunitate de desteptare, de regasire a gustului vietii si redescoperire a existentei adevarate. Cand baiatul este arestat pentru un incident stupid in metro si predat pentru deportare politiei de imigrare calatoria de descoperire a propriului univers a profesorului va capata o dupla dimensiune - una personala si una politica. Ca multi americani poate profesorul din Connecticut este surprins de descoperirea in propria tara a existentei unui aparat birocratic cu dimensiuni si comportament kafkaesc, tratand fara omenie problemele imigrantilor ilegali in atmosfera de rigoare post 9/11. Fara a face vreun compromis filmul reuseste sa trateze acest aspect cu echilibru, umanismul si calitatea relatiei care se stabileste intre americanul instarit si imigrantii traind sub presiunea si amenintarea deportarii prevaland si dand filmului un mesaj optimist si omenesc in ciuda destinului nu prea norocos al eroilor.

Filmul este simplu, omenesc si jucat minunat de o echipa internationala cu fete putin cunoscute spectatorilor americani. In rolul principal apare Richard Jenkins, actor care are acum ocazia unui rol rol principal in care realizeaza o performanta apropriata de nivelul Oscarurilor. Mama tanarului imigrant este jucata cu sensibilitate si emotie de de Hiam Abbass, destul de cunoscuta in Israel, atat din filme israeliene (Syrian Bride / Mireasa Siriana, mai nou Disengagement - Hitnatkut al lui Amos Gitai pe care nu l-am vazut inca) cat si din filme straine (Munich, Paradise Now) considerata una dintre actritele palestiniene cele mai cunoscute ale momentului. Regizorul este Thomas McCarthy pentru care acesta este doar al doilea film, dar tinand cont ca primul a fost Station Agent cred ca putem astepta cu interes sa vedem ce va realiza acest regizor in viitor.

Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home