Updates, Live

Wednesday, April 15, 2009

Dan Romascanu - Eddie Bo (1930 - 2009)Cand am anuntat ARTE-istii acum doua saptamani despre seara dedicata New Orleans-ului pe ARTE nu stiam ca Eddie Bo murise cu cateva zile inainte. Ascult si vizionez acum concertul lui inregistrat la Viena in 2006. De pe ecran imi zambeste un om in varsta, cu barbison si acoperamant de cap in stil musulman, vrajind pianul si dominandu-si audienta. Un showman perfect la peste 75 de ani cati avea la data concertului. Sunetul este soul si blues in stilul New Orleans-ului, acut, clar si pasional, asa cum numai dinspre Bourbon Street se poate auzi.

Eddie Bo nu a fost poate un muzician de geniu, dar a fost unul dintre acei performeri din New Orleans care au fuzionat diversele traditii ale rascrucilor sudului american in explozia de viata, ritm si culoare care este muzica New Orleans-ului. O noapte petrecuta in restaurantele si barurile cu muzica orasului, trecand de la cajun la jazz si la blues echivaleaza cu zece ani de educatie muzicala. Programul include cateva dintre compozitiile sale de succes ca Check Your Bucket si Check Mr. Popeye intretasute cu standarduri ale fratilor sai intru muzica cum ar fi Stevie Wonder sau Ray Charles.

Bo a fost si o figura speciala in viata orasului in care s-a nascut si care i-a fost camin pentru toata viata. Pentru o perioada in anii 70 a abandonat muzica si s-a ocupat de renovarea si recuperarea (inclusiv prin munca mainilor sale) patrimoniului arhitectonic al orasului. Apoi, dupa ce revenise in muzica a deschis o cantina unde isi primea oaspetii dar si hranea din buzunarul sau pe cei mai putin norocosi dintre concetatenii sai, intretinandu-i pe toti desigur cu muzica sa. Cand Katrina a lovit New Orleans-ul se afla la Paris. Casa sa a fost afectata de uragan. S-a reintors pentru a o reconstrui folosindu-si din nou talentele de tamplar si dulgher.

RIP Eddie Bo!Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home