Updates, Live

Thursday, July 23, 2009

Dan Romascanu - Itinerariu Catalan / 10 - Girona


Locuita inca de pe vremea ibericilor Girona este cel mai important oras al Catalunyei spaniole cu exceptia Barcelonei. Important centru religios crestinin evul mediu, oerasul este dominat de catedrala, edificiu cu istorie zbuciumata, care timp de cateva decenii in care orasul a fost sub control maur a functionat si ca moschee. Intre secolele 12 si 15 Girona a fost si un important centru evreiesc, aici traind si scriind marele rabin Moshe ben Rahman Gerondi, cunoscut sub numele de Nahmanides sau Ramban.


Orasul vechi continua sa pastreze pana astazi atmosfera medievala, cu stradute inguste, si pante accentuate. Ceva mai putin comercializat pastreaza un aer de autenticitate ai pronuntat decat zonele similare din alte orase catalane sau spaniole. Muzeul de langa catedrala adapsoteste comori de arta religioasa catalana si ii voi dedica un episod special al itinerariilor.


Aici ne-a prins si o ploaie de vara dintr-acelea ce se nasc aproape din senin (la propriu) - o rupere de nori cu o cantitate de apa pe care ne-am dori-o si pe meleagurile noastre si grindina pe care am surprins-o si in fotografii.

Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home