Updates, Live

Monday, July 20, 2009

Dan Romascanu - Itinerariu Catalan / 4 - Amintiri Evreesti in CatalunyaSituata in nordul peninsulei iberice Catalunya nu a fost niciodata ocupata de mauri precum restul peninsulei iberice, ceea ce face ca istoria evreilor din aceasta zona sa aiba mai multe puncte comune cu cea a evreilor europeeni decat cu cea a evreilor din restul peninsulei iberice. Prezenta evreiasca este atestata in Catalunya incepand cu secolul al noualea, centrul incontestabil al vietii evreiesti din aceasta regiune devenind orasul Gerona si catedrala sa. Fara a trai o epoca de aur precum evreii Califatului de la sud, evreii din Gerona intemeiaza o comunitate prospera cu o organizare autonoma supusa numai autoritatilor regatului si vasala bisericii, si un centru spiritual care da nastere unei importante scoli cabalistice ca si unor mari rabini dintre care cel mai cunoscut este Moshe ben Nahman sau Nahmanidis, sau Ramban. El este cel care la mijlocul secolului 13 duce una dintre faimoasele dispute teologice intre iudaism si crestinism, care previne in final convertirea fortata a evreilor, dar anticipeaza suferintele si persecutiile ce vor urma. Incepand din secolul al 14-lea autonomia comunitatii evreiesti este din ce in ce mai contestata de biserica si de regat, si pogromuri si alte persecutii enti-evreiesti isi fac aparitia ca si in alte parti din Europa. In 1492, Catalunya este deja sub stapanirea coroanei spaniole reintregite si evreii catalani sunt expulzati impreuna cu intreaga comunitate evreiasca din Spania si Portugalia.

Astazi traiesc in Catalunya cam 4000 de evrei, majoritatea in Barcelona. Legatura lor cu traditia prezentei evreiesti precedente este mai mult simbolica. Doar numele locurilor mai pastreaza ceva din urmele unei istorii si vieti comunitare evreiesti curmate cu peste jumatate de mileniu in urma. Putin am putut si eu sa inregistrez.

Din pacate in recenta excursie am ajuns in Gerona de Shabat si nu am putut vizita muzeul evreiesc si centrul international de studii cabalistice care si-a redeschis portile cu cateva decenii in urma. Ceea ce am reusit sa vad si sa fotografiez sunt doar cateva amintiri ale prezentei istorice evreiesti in diferite parti ale Catalunyei.

Prima marturie este poarta bisericii din Tossa del Mar, orasel situat pe spectaculoasa sosea de pe malul Mediteranei la nord de Barcelona care pastreaza sculptate in lemn simboluri evreiesti.

Cativa zeci de kilometri la nord, aproape de frontiera franceza, la inceputul drumului spre manastirea Sant Pere de Rodes se afla un sat cu nume semnificativ - Villajuiga. Nu mai sunt astazi acolo evrei, doar numele localitatii si al carciumii din centru mai pastreaza amintirea vechilor locuitori ai locului.

Dupa trecera frontierei in Franta in oresului Collioure un monument emotionant marcheaza sfarsitul vietii evreiesti in Catalunya, in anul 1493. Monumentul se numeste Soleils Portes si apartine unei artiste pe nume Francesca Caruana. Inscriptia mentioneaza numele familiilor exillate si omagiaza pe ultimii 39 de evrei neconvertiti si prigoniti de Inchizitie, obligati sa paraseasca aceste locuri si sa plece mai departe in pribegie. Sculptura sugereaza o ancora sau o vela, traditia mentionand ca acesti evrei s-ar fi imbarcat pe Santa Maria lui Cristofor Columb. Nu stiu daca adevarul istoric a confirmat aceasta traditie, dar cert este ca ei au plecat spre o noua etapa in eterna pribegie.Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home