Updates, Live

Thursday, July 23, 2009

Dan Romascanu - Itinerariu Catalan / 9 - Castelul din Pubol

Aflata pe drumul intre litoralul Mediteranei si Girona, Pubol este mentionata in documente inca din secolul al 11-lea. Satul pastreaza in afara de castel si una dintre acele biserici catalane tipice perioadelor romanica si apoi gotica despre care voi relata mai pe larg intr-unul dintre capitolele viitoare ale itinerariului. Din aceasta biserica provine altarul lui Sant Pere pictat de Bernat Martorell in 1437 pe care aveam sa-l vad mai tarziu in aceeasi zi la muzeul din Girona.


Castelul si biserica au fost cladite in secolul al 14-lea de baronii din Pubol. Descendentii acestora, familia Blondel au locuit castelul pana la mijlocul secolului 19, aceasta veche familie nobiliara jucand un rol important in istoria regiunii: ctitori, donatori, latifundiari, si judecatori. Achizitionat de Dali castelul a fost complet renovat si decorat de acesta in anii 60 si 70 ai secolului trecut si locuit pentru o mare parte de timp a acelei perioade de el si de Gala. Aici este si inmormantata Gala, decedata in 1982. Trecut in patrimoniul national dupa moartea lui Dali, castelul reprezinta astazi centrul principal de atractie al unei localitati complet dali-zate.

Castelul, decoratia sa interioara, si obiectele create de Dali in ultimele decenii ale vietii sale sunt toate o declaratie de dragoste pentru Gala, poate una dintre cele mai frumoase si mai complexe declaratii de dragoste create vreodata. Nu numai ca portretul ei apare sau inspira tapiserii si picturi raspndite in salile castelului, dar intreaga ambianta pare sa emane atmosfera vietii unui cuplu extravagant desigur, dar atasat si consistent in sentimentele lor unul fata de celalalt. Putem admira tapiserii care imbina traditia locala cu imaginatia suprarealista, tronuri de aur sau cu forme care sugereaza suverani de alte dimensiuni decat cele ale universului real, rochiile somptuoase ale Galei unele inspirate din opere Gala fiind o mare iubitoare a genului, baldachine in stil medieval, un joc de sah cu piese semanand cu degete omenesti, sala de baie cu robinete de aur si faianta in stilul asuleos-urilor portugheze, gradina cu vegetatie mediteraneana la proportii de jungla populata de ciudate animale de pe alta lume, fantana cu aluzii wagneriene.Fantezia lui Dali isi gaseste modalitatea de expresie in materii si forme multiple, se dezlantuie multidimensional si intr-o gama de culori si forme care par sa sparga cadrul si cele doua dimensiuni ale picturilor sale supra-realiste si sa invadeze cotidianul si spatiul in care se afla vizitatorul. Vizita la Pubol este poarta de intrare in universul unui artist si al unor personaje care au trait si au creat parca intr-o lume diferita de a noastra, dar pe care dupa moarte ne invita sa o cunoastem si sa o impartasim.Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home