Updates, Live

Monday, August 03, 2009

Dan Romascanu - Itinerariu Catalan / 12 - Teatre-Museu Dali in Figueres (1)


Figueres nu ar fi probabil decat un popas cu totul intamplator intr-un itinerariu catalan daca nu ar exista acest exceptional monument care este Teatre-Museu Dali.


Situat in centrul orasului, teatrul municipal a fost construit la mijlocul secolului 19, la inceputul perioadei de expansiune a Catalunyei, si inainte de renasterea arhitectonica calauzita de Gaudi, in stilul neoclasic al teatrelor europeene ale secolului. Un fel de teatru din Iasi redus putin la scara si strivit de prezenta bisericii alaturate, biserica in care cu cateva decenii mai tarziu avea sa fie botezat Dali. Ca si multe alte cladiri si monumente ale Spaniei, a fost bombardat si incendiat la sfarsitul razboiului civil si a ramas in ruine timp de cateva decenii.


In anii 60 municipalitatea orasului Figueres i-a propus lui Dali crarea unui muzeu dedicat vietii si operei sale in locul pe care se afla teatrul. Dali a fost imediat captivat de proiect, acceptandu-l si hotarand sa nu inlocuiasca cladirea cu una noua, ci sa foloseasca structura si ruinele intr-o conceptie care sa lege visurile sale si conceptia sa despre arta si prezentarea ei cu trecutul personal si istoric al zonei.


Ciudata si diferita este alaturarea celor trei stiluri arhitecturale - goticul religios al bisericii, clasicismul fatadei teatrului, singurul element arehitectonic ramas in picioare din cladirea bombardata pe care creste structura suprarealista a visului lui Dali. Piatra austera a bisericii, marmora calda a teatrului si zidurile pastelate ale unei imense prajituri decorate cu ingeri, muze si sfere aurite.


Dupa ce trece pragul muzeului vizitatorul intra in foaierul care adaposteste o lucrare numita Rainy Cadillac. un imens hibrid monumental - masina, corabie, femeie - indicand refuzul de pune limite imaginatiei care caracterizeaza intreg muzeul. Ceea ce a fost candva spatiul scenei este acum un dom cilindric napadit partial de vegetatie, in nisele carora sunt plasate lucrari dintre cele mai diverse in stil si continut. Fiecare spatiu smulge exclamatia mirarii si admiratiei fata de neobisnuit, estetic sau grotesc, niciodata repetat, niciodata plictisitor. Un dom de sticla acopera spatiul legand arta dinauntru cu universul din afara si permitand luminii naturale sa invaluie exponatele.


Spatiile de expunere sunt plasate in jurul structurii cilindrice. Ele adapostesc cateva dintre creatiile cele mai remarcabile ale lui Dali, ca si colectia sa particulara de arta. 18 dintre cele 23 de spatii au fost create de Dali, si unele dintre ele sunt lucrari de arta de sine statatoare. Intr-o cripta in subsol se afla mormantul artistului, despartit in moarte de a sa muza si iubire de o viata, Gala, care figureaza si in multe dintre lucrarile aflate in muzeu. Mai mult depre exponate voi scrie intr-un episod viitor.Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home