Updates, Live

Monday, August 03, 2009

Dan Romascanu - Itinerariu Catalan / 13 - Teatre-Museu Dali in Figueres (2) - Colectia

Dupa ce am descris cladirea si ambianta in care traieste acest muzeu, voi prezenta in continuare cateva dintre operele cele mai importante care sunt adapostite de Teatre-Museu. Ma voi referi doar la operele lui Dali, desi muzeul include si cateva dintre piesele reprezentative ale colectiei personale de arta a pictorului, si adaposteste si expozitii temporare care continua preocuparile artistului in contemporaneitate.

Mae West

Multe dintre salile de expozitie sunt obiecte de arta in sine, compozitii rafinate si consistente in viziunile lor halucinante. Unul dintre exemplele cele mai celebre este camera dedicata lui Mae West, care la intrare pare o adunare de mobile cu contururi si forme voluptoase, pentru ca apoi, urand pe o scara vizitatorul sa fie invitat ca de pe o platforma si printr-o lentila uriasa sa poata vedea cum obiectele din camera se aduna intr-un portret al divei actrite.

Mae West-2

In aceeasi sala se afla Bust of a Retrospective Woman, o versiune din anii 70 a unui obiect (Dali refuza sa o numeasca sculptura) creata pentru prima data in 1934 si care pune poate pentru prima data in istoria artelor plastice in termeni avangardisti raportul intre obiect si obiect de arta, ca si intrebarea pe plan social si artistic al prezentarii femeii ca obiect erotic.

bust of a retrospective woman

La acelasi nivel se afla si cripta care adaposteste in spatele unei sobre placi de marmora mormantul lui Salvador Dali Domenech, marques de Dali de Pubol cum zice inscriptia. Il insotesc in eternitate un grup de obiecte de cult de aur, intre care o colectie de serpi care mie mi-au sugerat elemente din mitololgia Maya.

Dali d'Or

Interesante sunt elementele de dialog ale lui Dali cu marii artisti contemporani. Pentru Picasso avea o mare admiratie, fiind poate singurul artist al timpului sau pe care il considera egal in geniu si creativitate. Lui ii este dedicat Portretul lui Pablo Picasso in secolul 21 - compozitie sofisticata in care un Picasso descompus si recompus geometric in stilul operei sale dar cu formele rotunde si curgande ale lui Dali este proiectat in viitor, impreuna cu cateva din elementele dragi artei si sufletului sau - cornele de berbec, mandolina - si cu o floare depusa modest ca omagiu la baza bustului.

Portrait of Pablo Picasso in the 21st Century

Mai putin respectuos este Dali fata de contemporanul (si rivalul) lor Matisse, pe care il parodiaza intr-o compozitie satirica a dansatorilor, care include si o pereche de violonisti imprumutati din iconografia lui Marc Chagall.

Satirical Composition

Impresionanta este sala intitulata Palatul vanturilor din care am fotografiat tavanul - o complexa cosmografie inversa a carei imediata asociatie este cu Capela Sixtina. Doar ca aici nu Dumnezeu, Creatia si Cerurile sunt in centrul reprezentarii, ci intr-o perspectiva inversa Pamantul este cel care este suspendat in inaltimi, iar in centrul universului cosmologic al lui Dali se afla o gaura neagra - subconstientul uman dominand atiunile si controland Universul, precum zeitatile celor care cred in alte religii.

Palace of Wind

Sala Poetry of America aduna un numar de lucrari create de Dali in anii sederii sale in Statele Unite in timpul si dupa al doilea razboi mondial. Multe dintre creatiile acelei perioade se afla astazi in cel mai mare muzeu Dali din afara Spaniei, la St. Petersburg in Florida, pe care l-am vizitat acum cativa ani. La Figueres se gaseste insa poate cea mai explicita zicere a lui Dali despre America, consumerism, relatiile rasiale, obsesia pentru sport si distractii populare numita si Atletii Cosmici.

Poetry of America

Inchei cu unul dintre cele mai frumoase potrete ale Galei, un nud vazut din spate care fara a fi explicit este de un puternic erotism si radiaza in acelasi timp duiosie si dragoste, Pictat initial in 1945, portretul a trecut prin mai multe versiuni, cea din muzeu datand din 1960 fiind inca una din multiplele declaratii de dragoste ale lui Dali pentru femeia vietii sale.


Gala from BehindDan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home