Updates, Live

Tuesday, August 04, 2009

Dan Romascanu - Itinerariu Catalan / 14 - Sant Pere de Rodes

Inceputurile manastirii Sant Pere de Rodes sunt datate de arheologi in secolul al 6-lea, dar primele atestari scrise apar abia in secolul al 9-lea, ceea ce a dat nastere legendelor legate de inceputurile vietii monahale in aceste locuri. Cea mai spectaculoasa dintre ele este fondarea manastirii de catre calugari refugiati din Roma, care au adus cu ei osemintele martirilor inceputului crestinismului, cel mai ilustru dintre acestia fiind insusi Sfantul Petru, de unde si numele manastirii.

Vedere dinspre Sant Pere

Locul este unul dintre cele mai spectaculoase care se pot imagina, pe o culme situata la cateva sute de metri inaltime cu o splendida vedere spre tarmul mediteranean, si siragul sau de golfuri care se continua aproape neintrerupt de la nord de Barcelona pana in Franta. Accesul dinspre coasta este insa extrem de dificil pana in ziua de astazi, cand un drum a fost construit dinspre interior, urcand panta dealului si trecand prin satul Villajuica, nume ramas marturie a originii locuitorilor evrei ai zonei din prima parte a mileniului trecut. Accesul auto se opreste insa la vreo doi kilometri de manastire pentru turistii disciplinati, sau cel putin unul pentru cei indrazneti care nu asculta de indicatiile paznicilor, dar ultimul kilometru il parcurgi pe jos, pe sub ruinele bisericii unei alte manastiri Santa Helena, si mai ametitor plasata, dar distrusa cu secole inainte.

Christ Inviat

Sant Pere de Rodes a fost primul si unul dintre cele mai importante monumente ale culturii religioase catalane dezvoltate in zona intre secolele al 9-lea si al 15-lea, expresie a unei arte si spiritualitati originale, subjugate politic dupa 1492 celor doua mari regate care au ocupat Catalunya, dar care refuza sa moara si continua sa creada intr-o renastere cel putin spirituala si culturala pana in acest inceput de mileniu trei. Structurile principale ale manastirii au fost construite intre secolele 9 si 12. De atunci dateaza curtea interioara, renovata destul de agresiv, tipica spatiilor interioare ale bisericilor si moscheelor peninsulei iberice. Mai bine sau mai bine spus mai autentic pare a fi conservata biserica, structura contruita in jurul mileniului si consacrata in anul 1022 cu arcade in stil romanic sustinute de coloane duble caracteristice arhitecturii carolingiene. In interiorul bisericii se afla cateva piese sculpturale exceptionale, in special doua basoleriefuri datand din secolul 12, si reprezentand pe Mielul Domnului si Invierea lui Christos.

Mielul Domnului

Dupa secolul 14 manastirea mentinuta pasnic pana atunci de calugari benedictini trece prin vremuri mai tulburi, pozitia sa strategica facand-o obiect de disputa intre biserica si baronii locali.

Sant Pere - Basilica


Sant Pere - curtea interioara


Sant Pere de Rodes

Din perioada secolelor 16-17 dateaza fortificarea si inaltarea turnului clopotnitei cu silueta sa lombarda care da astazi forma emblematica a constructiei, iar din interiorul sau ruinat are un aer romantic amintind ruinele Scotiei. Viata monahala ia sfarsit in mod definitiv in 1793, calugarii parasind manastirea dupa repetate invazii si jafuri mutandu-se in siguranta relativa a interiorului peninsulei la Figueres. Cladirea este devastata in perioada napoleoneana si cade in ruina, fiind declarata monument national, renovata si integrata circuitului istoric si turistic in anii 30 ai secolului trecut.

turnul


turnul - interior

Vizitatorul venit de pe celalalt tarm poate lasa fantezia sa haladuiasca sau sa decida daca aici ar putea fi locul de odihna vesnica al pescarului Simon, nascut pe malul Kineretului, in a carui sinagoga a carei ruine pot fi vizitate astazi in Israel s-a rugat si Iisus, si care mai tarziu avea sa devina Petru si primul Papa din istorie. Legenda probabil, dar si o frumoasa arcuire spirituala intre cele doua maluri ale Mediteranei, intre doua locuri incarcate de frumusete si istorie.


Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home