Updates, Live

Monday, August 24, 2009

Dan Romascanu - Itinerariu Catalan / 21 - La Seu d'Urgell

La Seu d'Urgell este situata intre 600 si 700 de metri, in inima Pirineilor pe una dintre caile principale de acces catre Andora. Regiunea este populata inca dinaintea perioadei romane, locatia sa strategica ca punct de rascruce de rute comerciale aparat totodata de culmile muntilor din jur inlesnind stabilirea unui centru comercial si religios cu prezenta continua de peste doua milenii. Catedrala si scoala religioasa au determinat ca orasul sa constituite pentru cea mai mare parte a ultimului mileniu unul dintre punctele principale de influenta ale Catalunyei.


Am ajuns spre seara in oras dupa si am iesit sa cutreieram lasand pentru a doua zi dimineata vizita principalelor puncte de atractie - catedrala si muzeul. Partea veche a orasului merita un tur, spre deosebire de alte orase ale Catalunyei si Spaniei nu este inca foarte aglomerat si turistic, desi lucrarile intense de renovare si un excelent hotel recent redat in folosinta din reteaua Parador-ilor s-ar putea sa-i faca sa creasca actiunile in scurt timp. Poti inca cutreiera pe strazile orasului vechi si poti admira arhitectura catalona, reflectand la motivele pentru care tocmai in aceasta zona a Spaniei s-a dezvoltat in a doua jumatate a secolului al 19-lea o arhitectura eleganta si atractiva, culminand cu genialitatea lui Gaudi. Multe case sunt pictate pe dinafara, fieraria balcoanelor ofera si ea in multe locuri adevarate bijuterii si strazile inguste deschid subit perspective neasteptate catre catedrala care domina orasul.


Am ajuns la catedrala dedicata Sfintei Maria a doua zi de dimineata. Constructia primei structuri dateaza din anii 1010-1035, si sub forma sa actuala in secolul urmator. Aspectul ei de astazi dovedeste o puternica influenta lombarda in exterior si gotic-franceza in interior cu coloane svelte si arcade inalte despartind galeriile de corpul principal si atragand atentia vizitatorilor spre altar. Putin s-a pastrat din pictura interioara originala, dar ceea ce a rezistat timpului arata ca in trecut biserica a avut parte si de o pictura interioara magnifica.

catedrala

Claustrul - curtea interioara cu coloane sculptate dateaza din secolele 13 si 16 si este pastrata perfect. Ea face legatura intre catedrala, biserica San Miquel (singura pastrata din secolul 11) si structura care astazi adaposteste Museo Diocesano. (Din pacate in acest muzeu nu este pemisa fotografia, asa incat trebuie sa ilustrez cu imagini de pe Internet.) Ca si in alte orase din Catalunya episcopia a fost refugiul obiectelor de valoare din bisericile locului in vremuri de rastriste, si in multe cazuri a pastrat cel putin in parte aceaste obiecte in incinta ei. In acest caz ideea muzeului a aparut relativ tarziu, dupa o expozitie de arta religioasa organizata in 1956 al carei succes a dus la reiinoirea interesului pentru istoria si arta religioasa din regiune si la parmanentizarea expunerii intr-un muzeu, care are cateva exponate de o valoare si frumusete exceptionale.

claustrul

Cel mai cunoscut exponat al muzeului este manuscrisul iluminat (ilustrat) care copiaza Apocalipsa Sfantului Ion, datand din secolul 8 si apartinand calugarului Beatus de Liebana - una dintre capodoperele artei manuscruselor din Evu Mediu din intreaga lume.

catedrala - din pictura originala
In sectia de arta arta romanica vizitatorul poate admira o splendida colectie de Madone sculptate - o adevarata istorie a evolutiei genului intre secolele 12 si 15.

Sectia de arta gotica prezinta cateva altare excelent pastrate din secolele 14 si 15 printre care remarcabil este altarul bisericii de la San Vincente de Sendes. Tot aici iese in evidenta sarcofagul scupltat al calugarului Ponce de Planelles.

In sectiile dedicate perioadelor mai tarzii am retinut un altar renascentist cu o splendida Pieta din secolul 16 si o sculptura baroca a Sfintei Fecioare din secolul 17.


interiorul catedralei

Aflat astazi oarecum departe de calea turistica batuta, La Seu d'Urgell merita vizita macar pentru acest muzeu de exceptie, si totusi foarte putin cunoscut si popularizat.

Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

Labels:

1 Comments:

  • FOARTE FRUMOS COMENTARIUL TAU EU AM VAZUR ORASUL SI MI SA PARUT FOARTE LINISTIT.FELICUTARI

    By Blogger lazar, at 3:13 AM  

Post a Comment

<< Home