Updates, Live

Monday, August 31, 2009

Dan Romascanu - Itinerariu Catalan / 24 - Bisericile din La Vall de Boi

Erill la Vall

Adanc in muntii Catalunyei spaniole se afla La Vall de Boi care adaposteste pe o suprafata relativ redusa noua dintre cele mai reprezentative biserici catalone in stil romanic, desemnate de UNESCO in anul 2000 ca facand parte din patrimoniul cultural mondial. Recomand celor interesati sa rezerve o zi plina pentru vizitarea vaii si a bisericilor si altor monumente medievale. Noi nu am apucat sa vizitam decat doua dintre biserici (si o a treia dinafara) facandu-ne totusi o buna impresie a ceea zona poate oferi vizitatorului care are mai mult timp la dispozitie.

Sant Feliu de Barruera

Prezenta crestina incepe in La Vall de Boi in secolul al 9-lea, cand zona populata de cataloni ajunge sub suzeranitatea regilor franci. Din secolul al 12-lea regatul Aragonului isi extinde aici controlul. Vaile inguste si greu accesibile din inima Pirineilor devin sanctuare ale culturii catalane. Minele de argint exploatate in aceasta regiune devin o sursa de venit pentru nobilii locali si bisericile construite intre secolele 11 si 14 se pastreaza sub forma originala si isi continua activitatea neintrerupta de la data consacrarii, aceasta parte a Catalunyei necazand niciodata sub stapanirile maura sau mai tarziu republicana franceza care au afectat si distrus o parte dintre constructiile similare din alte parti.

Sant Feliu de Barruera
intrarea

O mare parte din aceste biserici aveau in interior peretii pictati in stil apropriat de cel al bisericilor bizantine. Putine dintre aceste picturi interioare au supravietuit insa timpului si majoritatea nu se mai afla in biserici ci in muzee, in special in Barcelona. Astazi se poate vedea direct zidaria aparenta, ceea ce le confera o atmosfera rustica si austera, diferita probabil de cea a epocii in care au fost construite.

Sant Feliu de Barruera
interiorul

Biserica Sant Feliu (Sfantul Filip) din Barruera a fost construita in secolele 11 si 12. Un singur corp de cladire are anexate doua capele construite intr-o perioada mai tarzie. Accesul spre bisrica se face printr-un parculet cu o vegetatie abundenta, dand senzatia de surpriza si descoperire la vederea portii simple de intrare. Altarele in stil baroc dateaza din secolele 17 si 19.

Sant Feliu de Barruera
altarul


Santa Eulalia d'Erill

Biserica Santa Eulalia din Erill la Vall a fost si ea construita in secolele 11 si 12. Influenta lombarda prezenta si in alte constructii ale perioadei este vizibila si aici in clopotnita zvelta pe sase nivele, de forma dreptunghilara si cu ferestre aparente cu arcade oarbe. Structura de trifoi a cladirii este compusa din trei abside semi-cilindrice. Cea centrala a fost distrusa la inceputul secolului 20 si renovata intre 1994 si 1997. Tot atunci a fost creata copia sculpturii de lemn de deasupra altarului care reprezinta coborarea de pe cruce, originalul din secolul 12 pastrandu-se in doua fragmente aflate la muzeele din Vic si muzeul national de arta al Catalunyei din Barcelona.

Santa Eulalia d'Erill
interiorul

In interiorul bisericii se afla cateva remarcabile fragmente de altar aduse din biserici mai mici si statui printre care cea a Sfintei Fecioare (Mare de Deu de Roser) datand din secolul 17.

Santa Eulalia d'Erill
Mare de Deu del Roser


Dan Romascanu

(Cronici semnate Dan)

Labels:

2 Comments:

  • o es santa Eulàlia o es la virgen del Rosario, pero las dos cosas a la vez no puede ser. Hay que copiar bien.

    By Anonymous Anonymous, at 3:30 PM  

  • La iglesia es Santa Eulaia y la estatua representa a la Virgen (quién es la madre de dios y de la reina del rosario).

    Gracias por visitar el blog.

    Pierre Radulescu

    By Blogger Pierre Radulescu, at 3:49 PM  

Post a Comment

<< Home