Updates, Live

Monday, April 04, 2011

Parintele Sofian


Cu mai bine de douazeci de ani in urma l-am cunoscut pe Bruder Augustin. Era un batran calugar catolic cu care m-am imprietenit foarte mult. Mergeam des pe la el, ii spuneam de ale mele si ii ascultam sfatul. Am scris aici mai de mult despre el: era un om intelept si bland, cu o intelegere extraordinara a oamenilor si intamplarilor.

Fusese detinut politic si in inchisoare il cunoscuse pe Parintele Sofian, un mare duhovnic ortodox. Faptul ca unul era catolic si celalat ortodox nu i-a impiedicat sa fie alaturi unul de celalalt, sa discute impreuna despre tainele vietii si ale credintei, sa se ajute unul pe celalalt in incercarile grele ale inchisorii.

Peste ani cand erau de acum liberi s-au intalnit odata intamplator. Parintele Sofian lucra la pictura unei biserici. Asa s-a intamplat sa il intalneasca Bruder Augustin. Am gasit undeva o expresie despre Parintele Sofian: ca era pictor de suflete.

Iar atunci cand Bruder Augustin ne-a parasit pentru totdeauna, un alt prieten care fusese alaturi de ei in inchisoare ne-a spus, in vreme ce bulgarii de pamant cadeau deasupra mormantului, ca intre doi oameni atat de adanciti in ale credintei exista canale speciale de comunicare, canale care nu tin seama de diferentele care ne separa pe noi, ortodocsi si catolici.

Am gasit pe web doua video-uri in care Parintele Sofian ne vorbeste despre Rugaciunea Inimii.



Parintele Sofian despre Rugaciunea Inimii 1/2
(video by pereRazvan)




Parintele Sofian despre Rugaciunea Inimii 2/2
(video by pereRazvan)


(Icon and Orthodoxy)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home