Updates, Live

Tuesday, May 16, 2006

Jaroslav Pelikan

Jaroslav Jan Pelikan
A gasit intelesuri pe care nu le stiam pana la el in Reforma si in scolastica evului mediu, in Sfantul Augustin si in Kirkegaard. Printre cele mai importante carti pe care le-a scris se numara cele cinci volume despre traditia crestina, o istorie a dezvoltarii doctrinei. S-a aplecat asupra doctrinei catolice, The Riddle of Roman Catholicism, a editat in engleza scrierile lui Luther. Cunostea zece limbi, printre care greaca, latina si ebraica. Era interesat de confluentele religiei cu muzica, filosofia, literatura, teoria dreptului. Una din cartile lui este intitulata Bach printre teologi.

In tinerete a stat in cumpana - avea de ales intre a deveni carturar, sau a deveni muzician. A ales, dar pianul a ramas o pasiune statornica. Peste ani, avea sa concerteze intr-o seara alaturi de violoncelistul Yo-Yo Ma, care la randul sau ar fi dorit sa fie un carturar, dupa modelul profesorului.

A cercetat intreaga traditie crestina si pana la urma drumul l-a dus catre ortodoxie. In 1998, profesorul Jaroslav Pelikan a devenit crestin ortodox. Dupa o viata de studiu al crestinismului in toate dimensiunile sale, a ales ortodoxia, ca fiind cea mai apropiata de filonul original.

His path towards Orthodoxy was like that of a pilot circling the airport, looking for a way to land.

Si s-a alaturat astfel marilor ganditori ortodocsi ai zilelor noastre, Parintele Schmeman, Lossky, Evdokimov, Parintele Kallistos Ware, Parintele Staniloaie, Parintele Boris Raduleanu, printre altii.

A murit sambata. Avea 82 de ani.

(Icon and Orthodoxy)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home