Updates, Live

Monday, May 29, 2006

Spatiu si obiecte: Aaron Siskind, Marha's Vineyard

Aaron Siskind, Martha's Vineyard 107 B, Phillips Collection, Washington DC Se afla la Phillips Collection, in Washington - ii apartine lui Aaron Siskind. Este una din versiunile lui Martha's Vineyard - sunt niste pietre uriase care parca alcatuiesc bariera intre doua universuri, cel de aici, in care ne aflam, si cel de dincolo. Sau frontiera spatiului - dincolo este neantul.
Siskind, marele maestru al abstractionismului in arta fotografica, cel care spunea, "atunci cand fac o fotografie, o vreau sa fie un obiect cu totul nou, complet si continut in el insusi, a carui conditie de baza sa fie ordinea - nu ca in lumea de intamplari si fapte a caror conditie este in permanentza schimbarea si dezordinea". Aproape toate fotografiile lui sunt alb-negru, si isi alegea forme si detalii din natura si arhitectura, ordonate in plan bidimensional si alcatuind compozitii geometrice clare.

Insula Martha's Vineyard e aproape de Cape Cod. Isi trage numele de la cel al fetitei exploratorului William Gosnold, cel care a aruncat acolo ancora in 1602. Fetita lui, Martha, murise cu cativa ani mai devreme. Insula de fapt primise doua nume la botez - era si Martin's Vineyard (John Martin era capitanul corabiei lui Gosnold) - si doua nume a pastrat pana pe la 1700. Asa ca localnicii ii spun mai simplu, The Vineyard.

Iar Siskind avea sa revina de nenumarate ori asupra fotografiei pietrelor uriase de acolo, din Martha's Vineyard, bariera intre doua universuri.


Aaron Siskind, Martha's Vineyard, Spencer Museum of Art, The University of Kansas

0 Comments:

Post a Comment

<< Home