Updates, Live

Tuesday, May 30, 2006

Spațiu și Obiecte: Isamu Noguchi

Isamu Noguchi, Shodo Shima Stome Study
Shodo Shima Stone Study, al lui Noguchi, creat in 1978 pentru Walker Art Center din Mineapolis. Un nume jumatate englezesc, jumatate japonez (studiu in piatra de Shodo Shima). Este o gradina nipona redusa la esential - niste bolovani uriasi de rau ingraditi de un dreptunghi de granit rupt in doua. Ai o senzatie de forta: obiectele concentreaza spatiul inconjurator.
Se pare ca Shodo Shima inseamna in japoneza gradina magica - si intr-adevar, bolovanii aceia de rau, ingraditi de dreptunghiul de granit rupt in doua, devin obiecte magice. Magia obiectelor, care face cu putinta absorbirea irezistibila a spatiului. Magul Noguchi, care isi transfera magia in operele sale.
Iar undeva Noguchi spune, "I like to think of gardens as sculpturing of space: a beginning, and a grouping to another level of sculptural experience and use: a total sculpture space experience beyond individual sculptures."

Isamu Noguchi, Great Rock of Inner Seeking
The Inner Stone pare un inceput de lume. Este in aripa de arta moderna a Galeriei de Arta din Washington. Universul intreg concentrat, o secunda inainte de a exploda in Cosmosul asa cum il stim astazi.


Isamu Noguchi, Galaxy Calligraphy
Galaxy Calligraphy - o bucata mare de granit negru, pe care se afla urma unui picior. Bucata de granit are o umflatura, pe care se afla o alta urma de picior. Mi s-a parut aici remarcabil echilibrul dintre spatiu si obiect.
Noguchi, marele mag japonez, in tinerete ucenic al lui Brancusi. Obiecte care absorb spatiul, obiecte care poarta in ele spatiul si sunt in plin efort de a-l elibera, obiecte in dialog tacut cu spatiul. Magia luminii, magia geometriei de dupa Brancusi impletita cu magia esentelor japoneze, magia alb-negrului.




(Isamu Noguchi)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home