Updates, Live

Thursday, February 08, 2007

Noi Albinoi - filmul de debut al lui Dagur Kari

Noi Albinoi
Un film islandez.

Cold and gray Chicago morn',

plays in the streets as the cold wind blows.

Cantecul lui Elvis, In the Ghetto, se refera la Chicago, dar e laitmotiv si aici, in Noi Albinoi, care se petrece intr-un fiord din Islanda - tot un ghetto - cateva ore de lumina tulbure, mai curand de vesnic amurg - atmosfera tarkovskiana.

Si in lumina vesnic tulbure, tarkovskiana, ghetarul si marea - Islanda are o frumusete desperata.

Prizonierii unui ghetar, rupti de lume.

Ghetto de gheata.

Un anti-erou, albinosul Noi Kristmundsson, un tanar de 17 ani, prea destept ca sa mai creada ca e vreun rost in viata. Chiuleste cat poate de mult de la scoala, cand apare prin clasa primeste o foaie pentru lucrarea de control, preda foaia imediat inapoi, alba - uneori isi trimite un recorder, sa inregistreze lectia predata de profesor - si nu se mira ca e exmatriculat.

Interesat de Kierkegaard (if you hang yourself, you'll regret it, if you don't hang yourself, you'll regret it too), Noi Kristmundsson, tanarul care este poate un geniu, poate un redus mintal.

De cate ori te masturbezi pe zi? il intreaba psihologul, chemat de conducerea scolii sa il testeze.

Iar Noi raspunde , intrebarea ta face parte din test sau e o curiozitate personala?

Atmosfera e a lui Tarkovsky, umorul e al lui Jarmush. Umorul filmului te covarseste, este desperat, ca si frumusetea ghetarului si marii.

Este Noi un geniu sau un idiot? In orice caz, este an oddity in a land of oddities

Si cantecul lui Elvis, In the Ghetto, curge in film de doua ori la rand - insa aici e ghettoul de gheata.

Then one night in desperation, the young man breaks away

He buys a gun

Steals a car

Tries to run, but he doesn't get far.

Nu isi cumpara o pusca, pentru ca are in casa - o foloseste bunica lui ca sa il trezeasca sa mearga la scoala. O foloseste ca sa jefuiasca o banca - numai ca directorul bancii vine si ii spune, hai, du-te acasa cu pusca, ce-ti veni sa intri inarmat la noi in banca?

Fura o masina, dar nu ajunge departe, politia il prinde repede - si il trimite acasa.

Iar el vrea sa evadeze - sa mearga in orice alt loc de pe Pamant. Impreuna cu iubita - caci o fata s-a indragostit de el - este Iris.

Elin Hansdottir, interpreta lui Iris, servea intr-un local vegetarian din Reykjavik - a descoperit-o regizorul, Dagur Kari - filmul Noi Albinoi a consacrat-o - acum louieste la Berlin, unde picteaza.

Dar Tomas Lemarquis, interpretul lui Noi, ne ramane statornic in memorie - ras in cap, inalt, cu un zambet straniu, semn de inteligenta, sau de batjocura, sau de prostie.

An oddity in a land of oddities

Regizorul, Dagur Kari, era urmarit de mult de imaginea de antierou a lui Noi - voia mai intai sa compuna o carte de benzi desenate - pana la urma a ales sa faca un film - este intrucatva autobiografic.

Ce fel de film este Noi la urmelor? Este in el multa poezie, multa tandrete, mult absurd. Este un film despre cum eram poate fiecare dintre noi, la 17 ani. Enervandu-i pe toti, neintelesi de nimeni, dar crezand ca intelegem universul. Vrand se evadam. Geniali si derizorii.

Then one night in desperation, the young man breaks away

He buys a gun

Steals a car

Tries to run, but he doesn't get far

Frumusete desperata. Umor desperat. Si multa tandrete. Cine isi mai aduce aminte cum era la 17 ani, sau vrea sa isi aduca aminte, sa il vada neaparat.




(German and Nordic Cinema)

2 Comments:

Post a Comment

<< Home