Intalniri neasteptate cu Romani: Dimitrie Cantemir
Ma aflam in sala de spectacole a Galeriei de Arta Orientala Freer and Sackler din Washington, la serata muzicala organizata pentru omagierea printului Dimitrie Cantemir.
Sala era plina. Pe scena instrumentele isi asteptau interpretii. Erau cateva instrumente din epoca barocului: un clavecin, o viola da gamba, un flaut, o violina d'amore. O tamburina facea legatura intre Apus si Orient. Si cateva instrumente traditionale turcesti despre care nu stiusem nimic pana atunci. Progamul de sala le descria amanuntit.
Era un tandur, un soi de lauta: citeam ca printul Cantemir fusese un virtuoz al tandurului. Era apoi un kemençe: o vioara minuscula in forma de para, pe care (dupa cum aveam sa vad in cursul serii) interpretul o sprijinea in palma mainii drepte si intr-un deget, manuind arcusul cu mana stanga. Un instrument mostenind lira bizantina, raspandit in insulele grecesti si in Asia Mica, variante ale acestui kemençe fiind folosite in Iran si in tarile arabe, pana in Maroc.
Si in sfarsit tobele turcesti: kudüm.
Au aparut muzicantii: o formatie camerala din California (Lux Musica, aflata sub conducerea etno-muzicologului Linda Burman-Hall, clavecinista cu un repertoriu intinzandu-se dela misticul medieval Hildegard von Bingen pana la compozitori contemporani din Indonezia. Alaturi de Lux Musica, doi artisti din Turcia, interpreti de muzica traditionala otomana (Neva Özgen la kemençe si Murat Aydemir la tandur).
Si concertul a inceput cu o sarba!
Cantemir a fost extraordinar in toate intreprinderile lui de cultura. A creat sistemul de notatie muzicala turca. A tradus textele liturgice din greaca in rusa. A scris primul roman romanesc, fabuloasa Istorie Hieroglifica. Hronicul vechimii moldo-vlahilor a fost primul tratat istoric care ii considera pe romani in totalitatea lor. Tratatul sau filosofic (Galceava inteleptului cu lumea), scris in romana si greaca, a fost tradus imediat in araba. Istoria Imperului Otoman a fost tiparita prima data la Londra. Harta Modovei, facuta de el, a fost tiparita in Olanda. Un om care se simtea la el acasa in orice loc al Europei, la Constantinopol sau la Iasi, la Petersburg sau la Berlin.
Ma gandeam la toate acestea, in vreme ce mica orchestra incepuse alta sarba!
- vechi dansuri romanesti, in cinstea originii moldovene a lui Cantemir
- compozitii muzicale al caror autor era chiar printul
- muzica contemporana turca de camera dedicata lui Cantemir
- muzica baroca alla turca din perioada in care a trait Cantemir (Lully, Ben Johnson, Marin Marais, Thomas Shaw, John Playford)
- improvizatii pentru kemençe
Ma gandeam in drumul inapoi spre casa, cate nemernicii mi-a fost dat sa citesc in ultimii ani: un fanfaron care declara cu emfaza ca iese din sala atunci cand se recita Eminescu (ma intreb pentru ce mai are neobrazarea sa vorbeasca in romaneste); un alt fanfaron care cheltuieste tone de energie vocala ca sa demonstreze ca Brancusi nu are nimic de a face cu arta romaneasca; si multi alti fanfaroni gata sa desfiinteze orice personalitate romaneasca. Concertul la care asistasem era un raspuns discret si frumos. Ca si Andantele lui Yalçin Tura, carturarul turc indragostit de muzica lui Cantemir.
(Intalniri neasteptate cu Romani)
Labels: Cantemir
2 Comments:
Buna ziua.As dori sa stiu daca melodiile mentionate de d-voastra la inceputul articolului(cele 2 sarbe) sunt compuse tot de Kantemiroglu?Adica,stiti cumva daca a compus si alt gen de muzica laica/culta in afara de cea turceasca?Moldo-valaha/folclorica paote?Va multumesc
By Beren, at 12:31 PM
Din pacate nu stiu. Eram la Washington si am participat la acest concert. Am incercat, cu mai mult sau mai putin succes, sa inregistrez cateva fragmente si am citit apoi diverse materiale pentru a afla cat mai multe despre muzica lui Cantemir. Tot ce am reusit sa aflu am pus pe blog.
Exista o monografie scrisa de muzicologul Eugenia Popescu-Judetz (http://www.phantomranch.net/folkdanc/teachers/judetz_e.htm) pe care nu am cumparat-o atunci cand am vazut-o. Iata o lista a cartilor scrise de ea, si care pot fi cumparate pe Amazon:
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=Eugenia+Popescu-Judetz
Daca doriti, atunci cand ma voi duce din nou in America pot incerca sa va cumpar una din aceste carti si cand ma intorc in Romania sa gasim un mod sa vi-o dau.
Toata problema este ca nu stiu cand ma mai duc prin SUA. Poate insa prin toamna.
By Pierre Radulescu, at 1:10 PM
Post a Comment
<< Home