Updates, Live

Monday, December 24, 2012

Episcopul Wulfila

ilustratie de Gustave Doré
(publicata in madamepickwickartblog)
no copyright infringement intended


Gustave Doré: Episcopul Ulfilas, in veacul al patrulea, si-a luat sarcina talmacirii Biblei pe limba gotilor lasand insa ceva la o parte, ceea ce sigur ca pare de mirare: Cartile Regilor. Gotii, socotea el, erau si asa prea indragostiti de razboaie, deci “le trebuia in privinta asta doar o bucatica sa muste, si nu un pinten sa-i imboldeasca si mai mult.” Si nu pot sa zic ca nu i-as da dreptate.

(click here for the English version)


Sa va explic interesul meu pentru Episcopul Wulfila, pai asta-i o istorie lunga. A inceput in liceu, cand profesorul nostru de istorie ne-a pomenit de el si de traducerea Bibliei facuta de el. Wulfila fusese episcopul gotilor candva prin veacul al patrulea, si scrierile lui sunt pastrate astazi intr-o veche universitate suedeza, la venerabila Uppsala. Numai ca el a lucrat la traducerea lui in timp ce traia aproape de malurile Dunarii, intr-un tinut locuit de populatii trace, asa incat opera lui a fost prima realizare literara in aceasta parte a lumii: populatii trace aflate in lungul proces al romanizarii.

Exista mai multe feluri de a-i ortografia numele: Wulfila, Ulfilas, Ulfila, Ulphilas, Orphila. Diferentele sunt minore, desigur, insa altfel aproape fiecare aspect al vietii lui este pentru specialisti subiect de controversa. De fapt doar cateva lucruri pot fi considerate certitudini: in principal ca a tradus Biblia in vreme ce era episcop la Nicopole ad Istrum, in sudul Dunarii.

Sa cauti date despre viata lui Wulfila este un lucru fascinant, oricat de controversat poate fi ceea ce gasesti. Poate si pentru ca orice noua informatie aduce lumini noi asupra unei perioade de timp atat de indepartate, despre cei ce au trait atunci, despre locuri dela sud si dela nord de Dunare, cum erau pe atunci si cum sunt acum, despre intamplari legate de aceste locuri, din vremea lui Wulfila, dar si din veacurile ce au urmat, si multe alte asemenea lucruri.

Asa ca as vrea sa revin aici si sa mai vorbesc despre subiectul asta, insa intr-un mod cat mai informal. Cumva este si povestea mea proprie, un fel de poveste despre o calatorie in timp (doar ca va rog sa nu o luati literal: nu e domeniul meu de specialitate, o fac doar de placere). Voi reveni deci.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home