Updates, Live

Thursday, December 20, 2012

Ioan D. Caragiani

imagine din Avdella
(locul natal al lui Ioan D. Caragiani)
(Regional Guide of West Macedonia / Avdella-Grevena)
no copyright infringement intended



In fotografia facuta in 1912 la Academie, Ioan D. Caragiani este al doilea in randul din dreapta al mesei din dreapta (dupa A. D. Xenopol).

Ioan D. Caragiani era aroman, nascut la Avdella in 1841, a studiat filologia la Universitatea din Atena, si toata viata lui a lucrat pentru cunoasterea culturii aromane. Eminent folclorist, traducator, profesor la Iasi, membru al Junimii, membru fondator al Academiei Romane, a ramas in amintirea colegilor sai junimisti sau din Academie si prin umorul sau. Iata aici un exemplu intr-adevar de pomina (l-am gasit povestit in Aromânul - Foaie de Istorie şi Cultură Aromână): se discuta despre tanarul Iorga (avea pe atunci 24 de ani), si ii erau laudate vasta si multilaterala lui cultura, formidabila lui memorie, uriasa lui putere de munca, care nu osteneste ci necontenit produce. A intervenit in discutie si Caragiani: Iorga asta imi face impresia ca e un calaret, care e calare pe un armasar din cel mai pur sange, dar care il duce pe calaret unde-i place si cum ii place, prin rapi si peste camp. L-ar fi preferat pe un altul care e calare pe o martoaga, dar o mana cum ii place. Cum zic, Iorga era pe atunci inca foarte tanar, iar Caragiani era de acum un nume consacrat in elita intelectuala a Iasilor. Se vor intalni amandoi peste ani la Academie.

Dar ca sa ne dam seama de importanta lui Ioan Caragiani in istoria noastra, va recomand o lucrare a lui  care se gaseste acum pe web: Studii Istorice Asupra  Romanilor din Peninsula Balcanica. Lucrarea a fost publicata postum, insotita de o nota biografica intocmita de Pericle Papahagi (care era nascut tot la Avdella).

Ioan Caragiani a incetat din viata in 1921.

(1912: Sedinta la Academia Romana)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home