Updates, Live

Saturday, February 26, 2011

Jean Velicy - Dincolo de Păduri, Ardealul


O carte scrisa cu suflet de un om de cultura, un om foarte inteligent si care iubeste Ardealul. Un om cu un simt remarcabil al limbii, cu o fraza foarte eleganta, si cu un farmec special. Nu este un scriitor, si e mai bine asa, cartea este foarte proaspata, foarte sincera. Am inceput sa o citesc si nu am mai lasat-o din mana pana la ultima fila.

Poate ca un scriitor ar fi echilibrat-o altfel, ar mai fi lasat poate spatii sa respiri, asa avalansa de informatii (fiecare extrem de interesanta si redata cu competenta) te cam oboseste la un moment dat. Dar tot nu o lasi din mana.

Autorul, doctorul Jean Velicy, s-a nascut in Ardeal, unde si-a petrecut copilaria si tineretea. A facut scoala la Cluj, isi petrecea vacantele la bunici la Sibiu, a fost ani de zile medic la Baia Mare. Viata l-a purtat departe, de prin 1990 traieste in Franta.

S-a intamplat sa vina cu un grup de colegi francezi intr-o vizita in tinutul de bastina - patru zile petrecute la Cluj, Sighisoara, Biertan si Sibiu. Si-a pregatit cu migala calatoria: luni de zile a cautat toate informatiile despre locurile acestea si despre oamenii mai insemnati din istoria Transilvaniei. Si-a cercetat propriile amintiri, si le-a completat apoi.

Pregatirea aceasta a durat cateva luni de zile. S-a gandit indelung ce sa selecteze din noianul de informatii ca sa le prezinte colegilor lui un tot inchegat si nu o masa amorfa. In patru zile nu puteai sa vezi tot, nici sa afli tot.

A cautat sa selecteze acele informatii care sa ii intereseze pe colegii lui, cu care sa ii captiveze: acele momente in care cultura Ardealului s-a intersectat cu cultura Frantei, acele momente in care oameni din Ardeal au creat ceva cu adevarat unic in lume, acele lucruri care sunt specifice Ardealului, sunt numai acolo si niciunde in alta parte. Exista asemenea momente, si asemenea oameni, si asemenea lucruri, insa iti trebuie suflet si multa rabdare sa le gasesti si sa le pregatesti apoi pentru a le prezenta cu inteligenta, cu farmec, si cu simtul captivarii atentiei .

Ardealul este un spatiu in care s-au amestecat mai multe neamuri, fiecare neam cu problemele lui proprii, si cu viziunea sa proprie asupra viitorului. Cum se intampla peste tot, relatiile au fost marcate de conflicte, si fiecare neam si-a cladit istoria sa proprie. Iar pentru a gasi acele momente intr-adevar unice si care sa fie relevante si in afara granitelor tale, este foarte greu, pentru ca trebuie sa depasesti neintelegerile dintre aceste neamuri, sa stii sa intelegi si istoria neamului celalalt.

Il cunosteam de mult, de pe o lista de discutii pe Internet, pe doctorul Velicy, si cartea a venit sa imi confirme ce stiam: este un om atasat neamului sau, si istoriei proprii a neamului sau, insa in acelasi timp este un spirit deschis, iubitor de dialog, sensibil la istoria vecinului. O remarca a lui din capitolul introductiv al cartii este relevanta: explicand titlul (Dincolo de Paduri, Ardealul) autorul spune ca este vorba de padurile ce trebuie strabatute pentru a cunoaste Ardealul, crangul de idei preconcepute, hatisul de inexacte sau chiar false cunostinte, jungla ignorantei.

In acest spirit a reusit sa selecteze un manunchi de informatii, cum nu mi-a fost dat sa gasesc in alte carti pe care le-am citit pana acum despre Ardeal.

Si aici imi vine in minte un fragment dintr-un text al scriitoarei turce Elif Shafak: Identity politics divides us. Fiction connects. One is interested in sweeping generalizations. The other, in nuances. One draws boundaries. The other recognizes no frontiers. Identity politics is made of solid bricks. Fiction is flowing water.

Si a venit apoi calatoria, patru zile in care grupul de francezi s-a plimbat prin locuri despre care nu stiusera nimic, printr-o istorie care avea sa ii surprinda, printr-un univers care le aduna pe toate, si locurile, si legendele, si intamplarile verificate de istorie, si muzica, si bucataria, toate.

Patru zile in care doctorul originar din Ardeal a reusit sa isi entuziasmeze colegii, sa ii transforme in participanti activi in descoperirea universului transilvan. O calatorie care a insemnat, si pentru doctorul Velicy, si pentru colegii sai, o aventura spirituala traita cu intensitate.

Iar dupa terminarea calatoriei a urmat scrierea cartii. A scris-o cu entuziasmul inca viu, cu intensitatea zilelor traite in Ardeal, a scris-o dintr-o bucata, si asa se citeste, dintr-o bucata.

(Jean Velicy)

Labels:

2 Comments:

  • DE UNDE SE POATE CUMPĂRA?

    By Anonymous Anonymous, at 9:30 AM  

  • Este tiparita de un institut din cadrul Ministerului Culturii. Nu e pusa in vanzare, insa poate fi facuta cadou. Daca sunteti interesat, va rog sa imi trimiteti datele dumneavoastra de contact si voi incerca sa va pun in legatura cu directorul acelui institut.

    Cu stima,

    Pierre Radulescu

    By Blogger Pierre Radulescu, at 2:11 PM  

Post a Comment

<< Home