Updates, Live

Saturday, August 13, 2011

Odessa in Flacari



Odessa in Flacari, un film care isi are un loc important in istoria cinematografiei romanesti. Este o coproductie italo-romana, realizata de catre regizorul Carmine Gallone in 1942. Filmul a participat in acel an la Bienala dela Venetia, unde a fost premiat. Rolul principal este interpretat (cu mare distinctie) de catre celebra soprana Maria Cebotari. Alaturi de ea, alte prezente romanesti in echipa filmului: scenaristul Nicolae Kiritescu (care este si autorul versurilor romanesti pentru Zaraza - voi reveni pe blog asupra istoriei acestui tango, si asupra lui N. Kiritescu), actorii George Timica (creditat in film ca Dumitru Georgescu Timica - de fapt Dumitru Georgescu era numele sau real, asa ca filmul nu gresea deloc), Silvia Dumitrescu-Timica (creditata in film ca Silvya Dumitrescu) si Mircea Axente, de asemenea compozitorul Ion Vasilescu. Pe sotii Timica aveam sa ii vad in anii cinzeci in spectacolele dela Teatrul National din Bucuresti. Despre Mircea Axente nu am reusit insa sa gasesc nici o alta informatie: se pare ca a jucat doar in acest film.

Titlul italienesc este Odessa in Fiamme. In Romania a fost cunoscut ca Odessa in Flacari si Catuse Rosii.

Filmul a avut un destin zbuciumat. Interzis dupa razboi, a fost considerat definitiv pierdut. Mileniul al treilea ni l-a daruit inca odata: pelicula a fost regasita in arhivele Cinecittà.

Am gasit o serie de detalii despre film pe web la Odessa in Flacari (cu mentiunea ca filmul nu a primit totusi Marele Premiu la Bienala dela Venetia din 1942), de asemenea si la Odessa in Fiamme - Film (1942) (unde este inserata si o cronica a filmului publicata in ziarul Il Messagero la 15 octombrie 1942).




(Filmofilia)

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home