Updates, Live

Friday, November 23, 2012

O Fotografie a lui Grigore Alexandrescu


Şi ca Byron, treaz de vântul cel sălbatic al durerii,
Palid stinge-Alexandrescu sunta candel-a sperării,
Descifrând eternitatea din ruina unui an.
(Mihai Eminescu în Epigonii)


Care să fie data fotografiei? Singura indicaţie ar fi aceea că fotograful W. Wollenteit a lucrat la Bucureşti între 1859 - 1865, avându-şi studioul pe Podul Mogoşoaiei (Calea Victoriei de azi) în Hanul Bossel. Un han dispărut de mult, care avea o sală de bal şi teatru la etaj. Coana Chiriţa a lui Alecsandri şi-a avut aici premiera, la Sala Bossel. Era anul 1850.

Frederic Bossel, un sas venit la Bucureşti din Transilvania, cumpărase hanul în anul 1839. Iar în 1857 Bossel avea să cumpere un teren un pic mai departe, dar tot pe Podul Mogoşoaiei şi să construiască pe el Pasajul Român. Începea unde este acum blocul cu magazinul Muzica şi cobora spre străzile care dădeau înspre Cişmigiu. A dispărut şi Pasajul Român de mult, luând cu el grămadă din istoria noastră. Am trecut ieri pe acolo, încercând să îmi închipui cum arăta. Poate o să scriu aici despre el odată.

Mă întreb câteodată de rostul de a scrie aici despre scriitori de demult. Sunt amintiţi un pic la şcoală şi apoi uitaţi. Cred că rostul ăsta este: ca să îţi înţelegi identitatea ta de neam trebuie să îi înţelegi şi pe ei, pentru că au fost generaţia de făuritori ai conştiinţei române moderne.




(A Life in Books)

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home