Updates, Live

Wednesday, May 17, 2006

Un benedictin pravoslavnic, Grigore Dascalul

Catedrala Patriarhiei Romane, unde va fi canonizat Grigore Dascalul
Duminica 21 mai: la Catedrala Patriarhiei Romane mitropolitul Grigore Dascalul al Ungrovlahiei este ridicat la cinstea icoanelor. De acum inainte, Grigore intra in randul sfintilor care sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa.

Este un moment in care ne intoarcem pe o fila a culturii noastre romanesti. Este fila paisiana. Renasterea duhovniceasca din Tarile Romane la cumpana de veacuri, al optsprezecelea si al nouasprezecelea. Personalitatea spirituala cea mai de seama a vremii a fost staretul Paisie Velicicovski, Cuviosul Paisie cel Mare de la Neamt. Si el i-a fost maestru in ale rugaciunii si meditatiei lui Grigore Dascalul.

Devenit monah la manastirea Neamt, Grigore Dascalul va vietui o vreme la Athos, dupa care va veni in Tara Romaneasca, unde se va stabili mai intai la manastirea Antim, apoi se va muta la Caldarusani.

Am fost de cateva ori la Caldarusani, e un loc binecuvantat de Dumnezeu, intotdeauna imi amintesc cu mare placere de calatoriile mele acolo. Sigur, s-au scris acolo si pagini de istorie ca acelea ale lui Grigore Dascalul, dar si pagini de suferinta, acolo si-a petrecut ani indelungati episcopul greco-catolic de Cluj si Gherla, monseniorul Iuliu Hossu. Fusese unul din fruntasii Adunarii de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. Avea sa isi sfarseasca zielele in recluziune fortata la Caldarusani, declarat de Papa Pius XII cardinal "in-pectore" (pe ascuns), si ramas neclintit in unirea cu Roma.

Sa ma intorc insa la Grigore Dascalul, reprezentant de seama al momentului paisian din istoria culturii noastre. O alta personalitate a momentului aceluia a fost Sfantul Calinic de la Cernica.

Un benedictin pravoslavnic, asa il denumeste domnul Dan Ciachir pe Grigore Dascalul, elenist redutabil, dar si latinist. Ca mitropolit avea sa fie nu numai un om al cartii, dar si un foarte iscusit administrator al Bisericii.

Lui Grigore Dascalul ii datoram o prima talmacire in romaneste din Fericitul Augustin.

(Stirea e preluata din ziarul Ziua de miercuri 17 mai - editorial al domnului Dan Ciachir)


(Icon and Orthodoxy)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home