Intalniri neasteptate cu romani - Iuliu Popper
Si va veni o zi cand voi pleca de-aici
Birjarul va-njura si va pocni din bici
...
Versurile astea au fost gasite de Emil Racovita intr-un caiet aflat in ultimul loc in care s-ar fi gandit cineva sa gaseasca cuvinte scrise in romaneste. Racovita se afla in Tara de Foc, in drumul sau spre Polul Sud facuse o oprire la Punta Arenas, iar caietul era un jurnal care fusese tinut de Don Julio de Romania - asa era cunocut de localnici. Iuliu Popper plecase intr-o zi din Bucuresti, versurile ii apartineau, fusesera scrise inainte de plecare, cand se gandea ca va parasi Romania pentru a nu o mai vedea niciodata. Pleca si el spre spatiile mari - dar stia ca ii va lipsi totdeauna ceva ce lasa aici in tara. Graiul romanesc, cu dulceturi si cu injuraturi, cu mangaieri si cu blesteme.
Si va ajunge pana la urma in Tara de Foc - unde acum exista Rio Ureche, Sinaia Punta, Rio Rosetti, muntii Rosetti, muntii Manu, muntii Lahovary ...
O strada bucuresteana poarta numele lui Maximilian Popper - era fratele lui Don Julio - si a ajuns si el in La Tierra del Fuegos.
Iuliu Popper facuse studii de inginerie la Paris - se afla totul notat in caietul pe care acum il rasfoia Racovita. Se va fi intalnit Racovita prin Tara de Foc cu cea care fusese iubita lui Don Julio? Va fi fost tanarul Racovita confundat cu mult mai varstnicul Don Julio, trecut de mult in legenda, ca toti eroii mari ai Americii Latine? Se va fi lipit la urma iubita de tanarul Racovita, atunci cand acesta trebuia sa plece mai departe spre Antarctica, se va fi lipit de el spunandu-i cuvinte inflacarate de dragoste, asa cum numai graiul spaniol le cunoaste?
Nu avem de unde sa stim. Poate Adrian, matelotul care a trecut odata prin stramtoarea Magellan. Chiar Adrian, se spune ca iubita lui Don Julio colinda de atunci Tara de Foc, asteptandu-l pe romanul cel chipes sa se intoarca. Anii nu au trecut peste ea, asa se spune, a ramas la fel de tanara si frumoasa.
Surse: cateva opusuri care se afla in Biblioteca del Museo del Fin del Mundo.
Ce gasim aici:
Quién fue el conquistador patagónico Julio Popper
Boleslao Lewin / Capítulo II POPPER EN LA ARGENTINA
apoi,
Semblanza de Julio Popper, página 27, 28, 29 y 30.-
Colección Esquemas Históricos, Editorial Plus Ultra, 1974
(Intalniri neasteptate cu Romani)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home