Fantasticele Carti Zburatoare ale Domnului Maiputin Maimult
no copyright infringement intended
(http://lumeear.blogspot.com/2012/03/os-fantasticos-livros-voadores.html)
(http://lumeear.blogspot.com/2012/03/os-fantasticos-livros-voadores.html)
(click here for the English version)
Am gasit filmuletul asta de numai cinsprezece minute absolut din intamplare, in timp ce frunzaream blogul unui iubitor de carti portughez. Am inceput sa urmaresc filmul si am fost fermecat imediat. Si mi-a venit in minte un vechi prieten: o prietenie veche de vreo saizeci de ani.
Aveam cinci-sase ani, el pe vremea aceea avea vreo cinsprezece-saisprezece. O matusa de-a lui locuia impreuna cu noi si el o vizita deseori. Imi deschideam ochii catre lume, iar lumea era imensa si plina de necunoscute, asa ca nu e de mirare ca aveam o gramada de intrebari. Ii placea sa ma asculte cu rabdare si sa imi raspunda. Era vorba despre orice s-ar putea imagina, despre pirati si exploratori, despre mari si oceane, despre Polul Nord si Polul Sud, despre vanatoarea de animale exotice, ba chiar si despre ce meserie sa imi aleg atunci cand voi fi mare. Mi-a aratat ca nu exista meserie fara riscuri: ca marinar exista posibilitatea unui naufragiu, ca soldat mergeai la razboi si erai impuscat, pur si simplu, ca inginer faceai vreun calcul gresit si provocai un accident, deci inchisoarea era ce te astepta, ca sofer posibilitatea unui accident era parca si mai mare. Asa ca l-am intrebat ce-ar fi sa ma fac preot! Mi-a spus ca pana si aceasta cariera nu era lipsita de riscuri: trebuia sa umbli imbracat intr-o sutana groasa chiar si in verile cele mai calduroase, asa incat puteai foarte usor sa faci tot soiul de boli pornite dela mancarime.
Dupa vreo doi ani am inceput sa merg la scoala, iar el a intrat la facultate. A inceput sa imi dea carti de-ale lui, pe cat imi amintesc prima a fost Vrajitorul din Oz, apoi cateva carti de Jules Verne si Nicolai Nosov. Erau si basmele lui Andersen, o editie care se bucura acum de prezenta celor doua nepoate ale mele. A urmat o carte de stiinta popularizata despre vulcani si apoi o carte scrisa de Sven Hedin despre calatoriile lui de-a lungul si de-a latul Pamantului. Insa cartea cea mai naucitoare pe care mi-a dat-o a fost alta: Calatoriile lui Marco Polo.
Anii treceau si fiecare isi vedea de ale lui, in timp ce pasiunea pentru carti ne ramasese amandurora. Ma duceam foarte des la un anticariat, si uneori dadeam peste el acolo, frunzarind vreo carte frantuzeasca veche, sau vreun album cu poze sepia. Il vizitam cateodata, impreuna cu sotia si copilul meu, uneori imi intorcea vizita, impreuna cu sotia lui. Si de fiecare data o carte venea in discutie. Ne-am intalnit atunci cand am plecat in America si mi-a aratat trei carti pe care le citea oarecum in paralel. despre felul americanilor de a fi si despre experientele imigrantilor. Bine inteles ca nu numai despre astea trei carti discutam: Tocqueville era si el prezent, undeva in fundal.
In America imi lipseau cartile lasate la Bucuresti, asa ca am inceput sa le caut. Marco Polo si Sven Hedin, Stanisław Lem si Milorad Pavić, Parintele Alexander Schmemann si Vladimir Lossky; un prieten din Romania mi-a trimis carti pe care nu aveam cum sa le gasesc, Mateiu Caragiale si Parintele Boris Raduleanu. Insa in America aveam sa descopar alti autori care erau noi pentru mine, englezi si americani, si nu numai: interesul lor cultural este deschis catre toate punctele cardinale.
M-am intors dupa multi ani ca sa imi dau seama ca prietenia noastra se racise. Poate din cauza ca amandoi imbatraniseram, poate din lipsa de timp, sau din lipsa de entuziasm, sau poate dintr-un pic din fiecare astea. Oricum, ultima noastra intalnire a adus cartile in discutie din nou, numai ca de data asta ca sa arate neintelegerile care erau acum intre noi. Foloseam intens webul si cartile electronice in timp ce pentru el doar cartile tiparite aveau sens, nimic altceva.
Asta a fost acum cativa ani. Am incercat sa ne mai intalnim, dar de fiecare data ceva s-a intamplat. Ne-am mai telefonat, apoi si asta a incetat. Iar viata a mers inainte, ca asa-i viata, isi vede de-ale ei, iar cartile electronice au devenit tot mai sofisticate, avansand de pe laptopuri pe tablete, in vreme ce cartile tiparite au ramas la fel cum erau, din ce in ce mai uitate pe rafturi prafuite.
L-am sunat azi la telefon dupa ce am vazut filmul: Fantasticele Carti Zburatoare ale Domnului Maiputin Maimult ne spune o poveste despre carti tiparite, despre paginile lor pline de cuvinte si de imagini, despre cum e sa traiesti inconjurat de carti, visand in timp ce le rasfoiesti, pana te pierzi in povestile lor. Este despre dragostea pentru slova tiparita, si despre felul in care slova tiparita iti intoarce dragostea. Un film despre agresivitatea cartilor electronice, actionand ca un uragan, distrugand spiritul cuvintelor si imaginilor, si despre cum sa reconstruiesti acest spirit. Toate astea intr-un desen animat, in forma unei povesti pentru copii, o fantezie avand loc intr-o atmosfera care aminteste cateodata de Vrajitorul din Oz , poate un pic si de Balonul Rosu (in timp ce eroul seamana putin cu Buster Keaton).
Ironie a sortii, scenariul este bazat pe o carte care poate fi acum citita pe tablete PC, rasfoind paginile electronice si invitand cititorul la o joaca interactiva.
Asa ca am telefonat amicului meu si i-am spus ca ii voi dedica acest text, numai ca probabil el nu il va citi: textul este pe web.
The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
William Joyce and Brandon Oldenburg, authors
(video by Ravellan71)
Inspired, in equal measures, by Hurricane Katrina, Buster Keaton, The Wizard of Oz, and a love for books, The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore is a poignant, humorous allegory about the curative powers of story. Using a variety of techniques (miniatures, computer animation, 2D animation) award winning author/ illustrator William Joyce and co-director Brandon Oldenburg present a hybrid style of animation that harkens back to silent films and MGM Technicolor musicals. Morris Lessmore is old fashioned and cutting edge at the same time.
(imdb)
É um filme maravilhoso que tem todas razões para ser um filme vencedor. É encantador e transmite uma mensagem importante: os livros enriquecem-nos, preenchem completamente a nossa vida e mantém a nossa imaginação viva. Para além de tudo isto, é também uma declaração de amor aos livros de papel. The fantastic flying books… foi lançado o ano passado como um livro digital interativo para iPad que chegou ao primeiro lugar entre os mais vendidos nas lojas da Apple. Ora veja!
You can repair books, tumble through a storm, learn the piano and even get lost in a book, flying through a magical world of words... like a well-written bed-time story and an immersive animated movie at once.
Morris Lessmore loved words.
He loved stories.
He loved books.
But every story has its upsets.
Everything in Morris Lessmore’s life, including his own story, is scattered to the winds.
But the power of story will save the day.
Labels: Paranici
0 Comments:
Post a Comment
<< Home