Updates, Live

Monday, June 05, 2006

Masters of Deception - Ambasadorii lui Holbein

Hans Holbein cel Tanar, Ambasadorii, London National Gallery
Gratiae invisibilis visibilia signa
De ce pardoseala din pictura e asemenea pardoselei abatiei Westminster? Cel putin asa ne asigura cunoscatorii, fara sa ne lamureasca insa misterul. De ce obiectul straniu de pe pardosea apare a fi un craniu, daca il privim din unghiul potrivit? Iar pictura era la inceput atarnata pe un perete marginind scara castelului unia din cei doi eroi, asa ca oricine urca scara observa craniul. Numele lui Holbein in germana inseamna os scobit, ceea ce ne duce cu gandul la obiectul ciudat de pe pardoseala.
Mister, mister, mister.
Oare inscriptia in latineste sa ne dea cheia? In misterul Liturghiei harul invizibil devine prezent in semnele vizibile ale painii si vinului. Sa fie pictura lui Holbein cel Tanar o prezentare alegorica a dogmei crestine? Sau sa fie aici definitia renascentista a cunoasterii? In orice caz, semnificatia invizibila a operei lui Holbein se ascunde bine de tot in obiectele vizibile de pe panza.
Bine, bine, dar de unde pana unde asocierea inscriptiei latine cu panza lui Holbein cel Tanar? Pai, tot pardoseala bat-o vina, tot ea ne trimite la inscriptie. Carturarii ne spun despre ce scrie pe pardoseala de la Westimenster Abbey, si tot asa, din aproape in aproape ... uite, de citit mai mult (si mai cu folos) aici.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home