Updates, Live

Tuesday, March 27, 2012

Hans Moser si Epoca Filmelor Vieneze


(Click here for the English version)

Un afis de film care poate fi gasit in Wofgang Siska Shop din Viena, impreuna cu o gramada de alte Wiens Filmsprogramme und Zeitschriften, afise, programe si reviste din epoca Filmelor Vieneze, die Wiener Filme.

Afisul este al singurului film cu Hans Moser pe care am avut sansa sa il vad pana acum. Meine Tochter lebt in Wien (Fiica mea traieste la Viena) a fost facut in 1940. L-am vazut cam pe la sfarsitul anilor cinzeci. Aveam vreo zece, unsprezece ani, iar Doamna Paranici, o prietena buna a parintilor mei, m-a luat cu ea la cinematograf. Stia nemteste foarte bine si avea o simpatie cu totul speciala pentru dialectul vienez, amintindu-i de tineretea ei petrecuta in Imperiul Austro-Ungar. Ei bine, filmul era vorbit dela un cap la altul in dialect vienez, dar nu numai asta: Hans Moser era faimos (asa cum mi-a explicat Doamna Paranici) pentru felul in care bolborosea in graba cuvintele si propozitiile fara sa le termine niciodata.

Mi-a placut enorm filmul, si chiar acum, dupa atatea zeci de ani, imi amintesc de el cu o placere imensa. Hans Moser juca in rolul unui batranel cumsecade dintr-un orasel austriac. Fiica i s-a mutat la Viena si tocmai i-a trimis o fotografie cu o masina decapotabila superba in fata unei vile superbe. Pe spatele fotografiei cateva cuvinte: fiica s-a maritat! Asa incat omul pleaca la Viena, convins ca fiica e maritata cu un milionar. Tot soiul de chestii nostime incep sa curga, de parca ar fi desfasurate dintr-un mosor de ata care se rostogoleste la vale, pentru ca eroul nostru gaseste la Viena lucruri alarmante: milionarul are o amanta, un tip suspect misuna de jur imprejurul vilei vrand sa o convinga pe nevasta milionarului sa divorteze; adaugati-o pe batrana servitoare care isi spioneaza stapanii tot timpul ascultand pe la usi, si veti avea tabloul complet. Hans Moser se pune imediat pe treaba sa faca ordine in toata nebunia asta, pentru ca la sfarsit (cand toate sunt din nou la locul lor, amanta a disparut, servitoarea isi vede numai de treaba ei si asa mai departe) sa isi dea seama ca a facut o singura confuzie, ce-i drept teribila: fiica lui e maritata, asta e adevarat, ba chiar asteapta un bebelus; numai ca nu este sotia milionarului, ci a soferului.

Era, cum aveam sa o aflu mai tarziu, rolul tipic in care juca Hans Moser: un om de conditie modesta (mic negustor, chelner ajuns poate patronul unei carciumioare in caz de mare noroc, portar imbracat intr-o uniforma cu sapca si fireturi, etc, etc), absolut onest, absolut de moda veche, absolut nesofisticat, si totodata absolut repezit tot timpul, genul de om care mai intai iti taie o ureche si de abia pe urma ti le numara.

Am cautat filmul astazi pe web, fara succes din pacate. Am gasit alte filme cu Hans Moser, si poate o sa pun cateva aici. Doar ca e bine sa stiti dialectul vienez, altfel sunt cam greu de urmarit.

A fost cunoscut si ca interpret de Wienerlieder, de cantece vieneze, si aici e un video cu un cantec care ma unge pe inima: Mein Herz das ist ein Bilderbuch vom alten Wien. Si e in graiul vienez, Doamne!





Kennst den oiden Weaner?
Den, mit der Vergina?
Mit dem gold'nen Herzen und dem Riesengranz?
Kennst den Kaiser Franzl
und an echtes Gstanzl,
kennst die Märchenstadt am Donaustrand?

Mein Herz, das ist ein Bilderbuch vom oidn Wien,
da blätter ich ganz heimlich manches Moi darin.
Und werd' vor Freud' so narrisch dann, ois wie an Kind,
wenn ich den oidn Prater wie er war drin find:
Auf Seite drei, schau ich die feschen Maderln an,
auf Seite vier, do foahrt die oide Pferdebahn,
auf Seite fünf, sieht man die Leut' zum Blumenkorso zieh'n:
Mein Herz, das ist ein Bildebuch vom oidn Wien!

Liebe Wiener Vroni!
Du bist so voll Harmonie!
Jeder Zauber woar an schöner Walzertakt!
Die Bummerin ham' g'klungen,
die Maderl ham g'sungen,
Wean, dein Zauber hat noch jedem g'foin!

Mein Herz, das ist ein Bilderbuch vom oidn Wien,
da blätter ich ganz heimlich manches Moi darin.
Und werd' vor Freud' so narrisch dann, ois wie an Kind,
wenn I d' Fiaker und die guat Musik drin find:
Auf Seite sechs, da dirigiert da Johann Strauß,
auf Seite sie'm, trang's grad Prioschkipferl 'naus
und auf der letzten Seiten singt der liebe Augustin:
Mein Herz, das ist ein Bilderbuch vom oidn Wien!

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home