Da Vinci, tot inainte de a-l vedea
Salvador Dali, The Sacrament of the Last Supper, e un raspuns in timp la Cina cea de Taina pictata de Leonardo.
Cina cea de Taina, Taina Ultimei Cine - pictura lui Dali se afla la Galeria Nationala de Arta din Washington. Dai de ea insa greu. Am fost de multe ori pana am reusit sa o dibui. E un lung pasaj de trecere intre cele doua aripi ale galeriei, si la un moment dat poti cobori fie cu un ascensor, fie cu o scara rulanta. Sigur ca preferi scara rulanta, care te duce intr-o sala in care se afla o sculptura de Moore. Apoi o iei la stanga, continuand drumul spre aripa de est.
Odata insa am luat ascensorul, care m-a dus in alta sala, unde se afla Taina Cinei Ultime, a lui Dali.
Si Dali, ca si Leonardo, a avut pasiunile unui gnostic, avea sa spuna undeva ca pictura aceasta este "an arithmetic and philosophical cosmogony based on the paranoiac sublimity of the number twelve...the pentagon contains microcosmic man: Christ"
Pictura lui Dali prezinta, cred eu, mai multe straturi de intelegere. E un prim strat, cel istoric, insa foarte schematizat. este apoi stratul sacramental - acolo Iisus a savarsit prima Liturghie, cea care se repeta in biserici de doua mii de ani incoace - iar pentru un credincios, liturghia duminicala nu este decat aceeasi prima si unica Liturghie, reluata mereu, in vesnicie - iar Dali ii aseaza cu talc pe cei doi preoti, in fata. Si este apoi stratul anagogic - in Liturghie Cerurile se unesc cu Pamantul. Aici insa, in nivelul anagogic, tentatia gnostica s-a dovedit pentru Dali irezistibila.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home