Updates, Live

Wednesday, June 07, 2006

Masters of Deception - Arcimboldo, Švankmajer

Giuseppe Arcimboldo, Vertumnus
Vertumnus, portretul imparatului Rudolf al doilea, un portret alegoric, care ni-l prezinta ca pe o zeitate romana, stapana pe metamorfozele naturii si ale vietii. Fata imparatului, ca si imbracamintea sa, sunt alcatuite din fructe si flori. Cu alte cuvinte domnia lui Rudolf garanta echibrul perfect al naturii si armonia vietii supusilor sai.

Autorul este Giuseppe Arcimboldo, batranul ghidus din veacul al saisprezecelea, unul din marii maestri ai tehnicilor de iluzie vizuala. A petrecut ani indelungati la curtea imperiala a lui Rudolf al doilea, la Praga. Vertumnus este considerata capodopera lui. Sigur, veti spune ca este o capodopera bizara, dar Rudolf se inconjurase de personaje bizare, de chiromanti si de alchimisti, iar farmecul straniu al Pragai i se datoreaza intr-o oarecare masura si lui.

Arcimboldo, with his anthropomorphic, cumulative methods, is one of the obsessions for which I am unable to find a satisfactory interpretation. What is it about Arcimboldo's methods that holds such an irresistible fascination for me that I do not even shrink from the imitation I otherwise so despise?

Cel care isi marturiseste fascinatia pentru Arcimboldo este un alt praghez, contemporan cu noi, Jan Švankmajer. Este prea putin cunoscut in afara Cehiei - de altfel nici acolo nu este pretuit la adevarata valoare, si e pacat. Cine a luat contact cu opera lui il considera un alchimist al suprarealului.

Jan Svankmayer, Colaj


The world is divided into two unequal camps ... those who have never heard about Švankmajer, and those who happen upon his work and know hat they have come face to face with genius, se spune in The New Yorker.

Este pictor, este poet, este autor de film, este animatorul unei trupe de teatru, care a fost gazduita de doua faimoase teatre pragheze, Semafor si Laterna Magica.

Pacat ca nu avem cum sa vedem scurt-metrajele lui, Jurnalul lui Leonardo, Fantezia Bachiana in Re Minor, Historia Naturae, Flora, Caderea casei Usher, printre o multime altele.

Si sper din tot sufletul sa nu sperii pe nimeni cu colajul contemporanului nostru praghez. Tot ne ocupam de iluzii optice! Colajul este cu imagini din filmul lui de lung metraj Faust.



Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home