Updates, Live

Wednesday, June 07, 2006

Rob Gonsalves - Non-Euclidic Beauty

Rob Gonsalves, Sun Sets Sail
Exista un album splendid, intitulat Masters of Deception, cuprinde imagini ale lucrarilor lui Escher, Dali si ale altora, artistii iluziei optice.

Albumul este prefatat de Douglas R. Hofstaedter, cel care a scris una din cartile cele mai incitante pe care le-am citit, Goedel, Escher, Bach, o carte "thought-provoking" care demonstra cu pasiune similaritatea unor principii existente in muzica, in pictura, in arhitectura hardware si software, in algebra. Un coleg imi imprumutase cu ani in urma o copie xerox a primei parti a cartii lui Hofstaedter, era prin anii 80 si imi amintesc placerea cu care o citeam, si discutiile pe care le aveam apoi cu Marius Toma si cu Grigore Florescu, la Institutul de Informatica din Bucuresti unde lucram pe vremea aceea impreuna.

Apoi, in anii 90, am putut sa rasfoiesc un album Escher la libraria de la Dalles, veneam acolo in fiecare weekend si mergeam direct la albumul Escher - acolo i-am decoperit pe Frida Kahlo si pe Diego Rivera, pe Georgia O'Keefe (dupa mine cea mai profunda dintre pictorii americani), si tot acolo veneam special ca sa rasfoiesc albumul Hopper - pentru care am de atunci o fascinatie nestirbita.

Pe pictorul Rob Gonsalves l-am descoperit acum vreun an, cand i-am vazut picturile in Galeria Discovery din Bethesda, langa Washington. Cam in acelasi timp am descoperit si albumul Masters of Deception, pe care il am acum langa mine, in timp ce scriu. Un capitol al albumului ii este dedicat lui Gonsalves, iar pe coperta se afla imaginea picturii lui, Sun Sets Sail, pe care o vedeti la inceputul acestui mesaj.

Sun Sets Sail - mie mi se pare pictura lui cea mai frumoasa.

Am avut sansa sa il cunosc personal pe pictor. A avut un show la galeria Discovery din Bethesda, acum vreo luna, este un om cu infatisare blanda, i-am spus ca picturile lui m-au impresionat si ca vreau sa vorbesc despre ele prietenilor mei din Romania. A avut o reactie aproape copilareasca de bucurie, how good, my works will be known this way in Europe! Intre timp am vazut pe web o sumedenie de bloguri care vorbesc cu pasiune despre picturile lui, si sunt de prin toata lumea. Am vazut bloguri in engleza, in rusa, in japoneza, in spaniola, in germana, in turca ... si am gasit o fraza extraordinara intr-unul din ele: picturile lui Gonsalves sunt Non-Euclidic Beauty.

Iata cateva linkuri prin blogul meu, la imagini ale lui Gonsalves si ale lui Allsburg, Magritte, Remedios Varo, cu care arta lui are cate ceva in comun:

I believe that there is real magic in life. Sometimes the experience of it can be dependent on one's point of view. I have come to see the making of art as the search for that point of view where the magic and wonder of life appears not so much as an illusion, but as an essential truth that often gets obscured.

    Rob Gonsalves

0 Comments:

Post a Comment

<< Home