Updates, Live

Sunday, June 03, 2007

Note la Teorema lui Pasolini

Pasolini, imagine preluata din ziarul Cotidianul Imaginea am preluat-o din ziarul Cotidianul.
Incerc sa imi argumentez punctul de vedere privind Teorema lui Pasolini cu cateva note pe care mi le-am facut la o noua vizionare a filmului.
Prologul - ziaristul intreaba, este un act izolat sau avem de-a face cu un nou trend? Prin middle class este inteleasa in film burghezia. Daca este un trend (se refera la eroul interpretat de Massimo Girotti care renunta la fabrica in favoarea muncitorilor) , inseamna ca middle-class (repet: aici in sensul de burghezie) devine intreaga omenire.
Cred ca aici e un hint catre a doua cheie a filmului - care se poate citi ca o parabola antiburgheza, dar si ca o parabola a conditiei umane.
Urmeaza leitmotivul desertului - dunele rascolite de vant: Though God led the people through the desert, He visited them now and then - epifanii.
Everyday is a march through the desert, only we are unaware, till an epihany occurs.
Eroina (Silvana Mangano) citeste din Rimbaud - versurile citite la un moment dat de Terence Stamp sunt din cartea ei:
He belonged to his own life and the turn of goodness
would have taken longer to recreate than a star.
The loved one who came without my ever hoping he would,
has not come back and never will again.
Cheie spre intelegerea epifaniei. Acestor versuri sunt puse in replica unui text din Ieremia 1:
You have seduced me Lord and I let myself be seduced. You have taken me by force and You have prevailed. I have become a laughingstock every day. Yes, I have heard many slanders. Terrors on all side. You denounce him and then we'll denounce him. All my friends kept an eye close on my fall. Maybe he'll let himself be seduced and we'll reap our vengeance on him.
Tatalui bolnav, i se citeste din Moartea lui Ivan Ilici - el face o comparatie intre eroul jucat de catre Terence Stamp si Gherasim - tu nu esti Gherasim, pe tine omul nu te poate infrunta cu privirea.
Epifania iti distruge indentitatea dinainte. Coma lui Odette - extaz mistic. Culoarea picturilor baiatului: blue reminds me of him (pe urma urineaza pe albastru).
Secera si ciocanul cand servitoarea se ingroapa de vie. Nu te teme, nu am venit aici ca sa mor ci sa plang lacrimi de bucurie - din lacrimile mele va tasni un izvor. Secera si ciocanul in locul crucii.
Turnul care apare la un moment dat imi aminteste de Nostalgia Infinitului a lui Chirico (chiar daca in film turnul este o structura metalica)

Giorgio de Chirico, Nostalgia Infinitului, 1911



(Italian Movies)

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home