Updates, Live

Monday, May 22, 2006

Da Vinci, inca inainte de a-l vedea

The Last Supper Frieze, Church of San Baudelio, near Berlanga
Imaginea reprezinta o fresca din biserica San Baudelio de Berlanga, in Spania. Autorul este un castilian care a trait in veacul al doisprezecelea, al carui nume s-a pierdut. Fresca are o istorie a ei. Vreme de aproape sapte sute de ani a stat pe peretele bisericii, in 1922 a fost cumparata de un colectionar care a mutat-o la Londra, acolo a fost transpusa pe panza, iar panza a calatorit la New York, cumparata de alt colectionar, iar in cele din urma a ajuns la Museum of Fine Arts din Boston, unde se afla acum.

Cum vad oare credinciosii Cina cea de Taina?

Iata cum o figureaza crestinii din Biserica Copta:


The Last Supper, Coptic Icon

Iata-i si pe crestinii catolici din Mexic:


La Ultima Cena



Iata-i si pe credinciosii din Africa:

Cina cea de Taina


Sunt patru imagini, la distanta de timp, si de spatiu. Fiecare insa scoate in evidenta aspectul sacramental. Pentru crestini, acolo, la Cina ce de Taina, s-a savarsit prima Liturghie. S-a impartit painea si vinul.

Leonardo reda, cred, istorie. Si naste controvesre. Cine a fost acolo, langa Iisus? Ioan, ucenicul cel tanar? Maria Magdalena? Ipoteze ingenioase. Controverse care pentru credinciosii din Castilia sau din Mexic, din Egipt sau din Nigeria, nu au nici o importanta. Pentru ei, acolo s-a savarsit prima jertfa liturgica. Atat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home