Updates, Live

Thursday, June 08, 2006

Ganduri la Almodovar - Intro

Pedro Almodovar
Unii il considera cel mai important cineast spaniol dupa Bunuel. Altii il considera un non-talent. De ce? Pentru ca este controversat? Un cineast important poate fi controversat - Almodovar, cel mai controversat cineast al Spaniei, suna bine. Dar nu, cei care nu il considera important nu il considera nici demn de controversa. Ce sa controversezi la Almodovar? Zic ei, este un mare zero.

Pentru ca este inegal? Un cineast important poate fi inegal - chiar asa, Almodovar, regizorul inegal. Dar, cei care nu il considera important nu il considera nici inegal. Zic ei, Almodovar este tot timpul egal cu el insusi, pentru ca este egal cu zero.

Pentru ca este scandalos? Prin filmele lui transexualii se misca in voie. Ne-am obisnuit de mult cu filme in care scenele de sex sunt redate foarte explicit, la Almodovar scenele explicite sunt cele homosexuale.

Ei bine, Almodovar nu este contestat pentru ca este scandalos.

El este contestat pentru ca este deconcertant.

Filmele lui nu scarbesc atat de mult cat deconcerteaza.

Ei bine, si in facutul filmelor, spaniolii nu se dezmint, There are two ways to do everything: the easy way and the Spanish way

Exista in filmele lui Almodovar cateva idei-forta. Si exista o tratare baroca a lor, iar barocul este echilibrat de kitsch. Baroce in arhitectura, filmele lui Almodovar sunt kitsch in detalii. Dar kitschul e cautat, isi are acolo rostul lui.



(Almodovar)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home